Nada za Brodosplit: DIV nudi Havkinu zajedničko ulaganje

U SPLITU su se sinoć sastali predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak i sin poznatog ruskog odvjetnika Vitalija Havkina, koji je nedavno bankovnom garancijom od 250 milijuna dolara izrazio  namjeru da kupi splitski škver.

Svjesni problema

DIV predlaže Rusima mogućnost zajedničkog ulaska u Brodosplit, što je, pretpostavlja se, ideja ministarstva gospodarstva Đure Popijača, koji je, kao i svi ostali, valjda postao svjestan da hrvatska tvrtka sama nema dovoljno kapaciteta za preuzimanje tako krupnog zalogaja opterećenog milijunskim dubiozama, viškom zaposlenika i nesigurnom pozicijom na svjetskom tržištu.

Čeka se Havkinov odgovor, premda vremena baš i nema za bacanje, jer Brodosplit, kao i ostali hrvatski škverovi, ne mogu dogovarati nove poslove, dok se ne nađe kupac i napravi restrukturiranje. Splićani su još zaposleni na dovršetku tri broda, no novih narudžbi nema zbog diktata europske administracije.

Najozbiljniji pokušaj spašavanja splitskog škvera

Sastanak predstavnika DIV-a i obitelji Havkin održao se u restoranu Bota Šare na splitskim Bačvicama. Sa zainteresiranim stranama viđen je i šef splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović, koji je zainteresirao Havkina za ulaganje u splitski škver te ga preko poduzetnika Hrvoja Marušića spojio sa ministrom Popijačem. Hvale vrijedna akcija dosad je najozbiljniji pokušaj spašavanja splitskog škvera, jer su se ostali dušebrižnici zadržali tek na verbalnoj potpori i iskazanoj brizi.

Vitalij Havkin bio je na čelu Izborne komisije, koja je svojedobno Putina ustoličila za predsjednika Rusije. Odvjetnički ured Havkin i partneri nalazi se u središtu Moskve, a nesuđeni kupac splitskog škvera branio je vođu opozicije Borisa Nemcova i sibirskog kralja aluminija Anatolija Bikova. Mediji su spomenuli i detalj da je Havkin početkom godine završio u pritvoru zbog malverzacija sa poslovnim prostorima vrijednim 10 milijuna dolara. Pušten je nakon plaćanja jamčevine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.