Nađeno posljednje tijelo, ovo je 19 žrtava iz Jablanice. Sutra kolektivni pokop

Foto: Klix

Pronađeno je tijelo posljednje žrtve u selu Donjoj Jablanici od devetnaest njih za kojima se tragalo posljednjih deset dana nakon što su sjeverni dio Hercegovine i središnji dio Bosne pogodile katastrofalne poplave praćene odronima stijenja. 

"Tijelo poginule osobe pronađeno je na ustavi hidroelektrane Grabovica na rijeci Neretvi", izvijestili su iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru.

Radi se o mještaninu sela Donje Jablanice koji je s još 17 osoba nastradao uglavnom od posljedica poplave i odrona stijenja s obližnjeg kamenoloma, koje se sručilo na selo. 

Još jedna osoba poginula je u selu Zlate, pa je u Jablanici ukupno nastradalo njih 19. U Konjicu su se utopile četiri osobe, a za tijelom još jedne tamošnje žrtve se traga. Ukupna bilanca poginulih u poplavama i odronima stijenja u BiH do sada je 26 ljudi. 

Za sutra je najavljen kolektivni ispraćaj, dženaza za sve žrtve u Jablanici. Molitvu i obred predvodit će poglavar Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović.

Za tu će prigodu izvanredno biti omogućen promet magistralnom cestom između Mostara i Jablanice, koja je zbog oštećenja dio dana izvan uporabe osim za vozila hitnih službi. 

Za sve kategorije vozila promet tom cestom je dopušten od 19 do 7 sati. 

Broj poginulih u poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini iznosi 26. Četiri su mrtva u Konjicu, tri u Fojnici, a daleko najviše - 19 u Donjoj Jablanici. To nije konačan broj mrtvih jer je aktivna potraga za još jednom nestalom osoba iz Konjica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.