Nađi: Porezne izmjene mogu se opisati u svega nekoliko riječi

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Davor Nađi iz stranke Fokus na Facebooku je komentirao najavljene porezne izmjene koje je jučer predstavio ministar financija Marko Primorac. 

Podsjetimo, ključne izmjene uključuju promjene u oporezivanju nekretnina, najma i porez na dohodak. Uvodi se porez na nekretnine koji se primarno odnosi na stambene objekte. Povratnici u Hrvatsku bit će oslobođeni od poreza na dohodak na pet godina, pod uvjetom da su minimalno dvije godine neprekidno boravili u inozemstvu, a poslodavci će izgubiti olakšice za zapošljavanje mladih.

Nađijev status prenosimo u cijelosti:

"Izmjene se mogu opisati u nekoliko riječi: Porezno opterećenje snažno raste"

"Predstavljene porezne izmjene se mogu opisati u svega nekoliko riječi: porezno opterećenje snažno raste! Iako je državni proračun više nego dvostruko veći nego kada je Plenković došao na vlast (naravno, BDP nije ni blizu dvostruko veći), Plenković i dalje podiže ugriz države u gospodarstvo putem dizanja raznih poreza i doprinosa, dok su najavljena porezna rasterećenja samo mazanje očiju.

Najviše za oko zapinje porez na nekretnine, ali jako dizanje poreza se događa i u turizmu (gdje su na udaru mali iznajmljivači dok hoteli imaju povlaštenu komunalnu naknadu) te kod rasta doprinosa za zdravstveno osiguranje mladih zaposlenika (gdje su na udaru poslodavci i posljedično mladi zaposlenici). Pravih poreznih rasterećenja nema.

Činjenica da porezno opterećenje raste u vremenu rasta BDP-a i ogromnog priljeva EU fondova nas treba zabrinuti jer što će tek biti kada rast BDP-a nestane, a priljev novca iz EU fondova snažno padne? Podsjetimo, EU fondovi trenutno iznose nekih 5% BDP-a na razini godine, a bilo bi zanimljivo vidjeti njihov utjecaj na BDP kroz multiplikator BDP-a.

"Priča države da će 20 posto ići gradovima i općinama nije neka utjeha"

Država tjera one gradove i općine koji trenutno nemaju porez na kuće za odmor da uvedu porez na nekretnine. A one koji imaju porez na kuće za odmor država tjera da uvede viši iznos poreza na nekretnine jer će država uzeti 20% tog prihoda, pa će mnogi gradovi i općine povisiti taj porez samo da im prihodi ostanu na istom.

Priča države da će tih 20% kroz fiskalno izravnanje ionako ići gradovima i općinama nije neka utjeha iz 3 razloga: Taj novac neće završiti u JLS-u koja ga je prikupila nego negdje gdje HDZ to preusmjeri. Izvor financiranja sredstava za fiskalno izravnanje već postoji, a ministar nije jasno rekao što će sad biti s tim novcem.

"Ustavni sud ionako sudi kako HDZ kaže"

Hoće li si država 'povući' taj novac za druge namjene ili će rasti iznos raspoloživ za fiskalno izravnanje? Radi se o daljnjoj centralizaciji poreznih prihoda iako centralna država već kontrolira preko 80 posto poreznih prihoda.

Naravno, taj porez je upitne ustavnosti, no vidjeli smo da to ne bi trebao biti problem jer Ustavni sud ionako sudi kako HDZ kaže. Nadajmo se da će sljedeći sastav Ustavnog suda ipak biti nešto bolji.

A isto tako je upitna i primjena tog poreza jer već sada mnogi izlaze s idejama kako izbjeći njegovo plaćanje. A najviše je upitno ostvarenje konačnog cilja tog poreza, a to je pad cijena nekretnina, jer će taj porez sigurno obeshrabriti rast ponude nekretnina. 

A vrh licemjerja je da se taj porez neće primjenjivati na državne nekretnine što znači da država ima nekretnine koje da stavi na tržište bi povećale ponudu i možda stvarno utjecale na korekciju cijena.

"Zašto se targetira samo male iznajmljivače?"

HDZ uvodi višestruki rast poreznog opterećenja malih iznajmljivača pod krinkom ispravljanja nepravde i poticanja da više nekretnina se orijentira na dugoročni najam. Pa ako je to stvarno tako, onda se postavljaju sljedeća pitanja:

Zašto se ne ukida povlašteni tretman komunalne naknade za hotele? Zašto se targetira samo male iznajmljivače? Zašto se ne smanji porez na dugoročni najam? Zašto on ostaje isti?

Dakle, jasno je da se radi samo o nezasitnoj želji države da ubere što više poreza za sve veći, glomazniji, neučinkovitiji i skuplji državni aparat.

"Smanjit će se plaće koje su poslodavci spremni ponuditi mlađima od 30"

Ukida se dosadašnje oslobođenje za prvih pet godina zaposlenja mlađih od 30 godina. To će u prvom redu udariti poslodavce koji će to morati plaćati, ali će sigurno i smanjiti neto plaće koje su poslodavci spremni ponuditi mlađima od 30 g., a vjerojatno i smanjiti želju poslodavaca za zapošljavanjem istih. 

Dodatna posljedica će biti da će država opet ubrati više prihoda. Za pet godina, kada učinak te mjere potpuno nestane, to će biti oko pola milijarde eura više državi!

"Neoporezivi dio plaća raste manje nego što je rast plaća"

Vlada provodi istu PR foru navodnog poreznog rasterećenja rada i podizanja praga ulaska u PDV za paušalne obrte. Zašto 'navodnog'? Pa zato što neoporezivi dio plaća raste manje nego što je rast plaća, što znači da oporezivi dio plaće i dalje RASTE i da će država (u ovom slučaju JLS-ovi) i dalje dobivati sve više novca! Naime, neoporezivi dio raste za 7%, dok plaće rastu po stopi većoj od 7%.

Ista stvar je kod podizanja praga ulaska u PDV za paušalne obrte gdje taj prag raste za 25% pod opravdanjem vlade da je inflacija od 2018. do 2024. rasla 23,7%. Međutim, vlada je navela pogrešan podatak jer je inflacija od siječnja 2018. do kolovoza 2024. rasla 28,7% (prema kalkulatoru inflacije DZS-a) iz čega je jasno da će država i tu ostati i dalje u plusu što se tiče njenih prihoda.

"HDZ je lansirao iznimno velik porezni nasrtaj na ekonomiju"

Iz svega navedenog je jasno da je HDZ upravo lansirao iznimno velik porezni nasrtaj na ekonomiju. Rashodi države nam već ionako čine oko polovinu BDP-a, a kako smo trenutno u fazi rasta BDP-a i enormnih priljeva EU fondova, zaista ne postoji potreba uopće za rastom poreznog opterećenja gospodarstva.

Dapače, sada je vrijeme kada bi se trebalo provoditi snažno porezno rasterećenje gospodarstva kako bi što spremniji dočekali neku buduću recesiju kada nas EU fondovi neće spašavati. 

"Neka se Primorac i Bačić okrenu poreznom i regulatornom rasterećenju, a ne uvođenju novih poreza"

Pa kada bi vladi stvarno bila želja ono što ministri Primorac i Bačić komuniciraju, a to je da se poveća priuštivost stanovanja te preusmjeri ulaganja iz nekretnina na burzu i direktno u poduzeća, onda neka se okrenu snažnom poreznom i regulatornom rasterećenju u tom smjeru, a ne samo uvođenju novih i dizanju postojećih poreza.

P.S. Jedini koji dobivaju stvarno porezno rasterećenje su povratnici iz inozemstva čime: svi mi koji smo ostali ispadamo budale, svi koji su unazad godinu dana iselili s planom brzog vraćanja će ostati malo duže, a neki možda sada isele da dobiju povlasticu nakon dvije godine kada se vrate", napisao je Nađi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.