Naftna polja u Siriji Ina prodala MOL-u za upola manju vrijednost?

UPRAVA hrvatske naftne kompanije jučer se dogovorila da 25 posto koncesije nad plinskim i naftnim poljima u Siriji proda mađarskom MOL-u za 195 milijuna eura, iako se procjenjuje da je tržišna vrijednost tog udjela oko 400 milijuna eura.

Prije nekoliko mjeseci je tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Ine i ministar financija Ivan Šuker odbio potpisati prodaju 50 posto koncesije za 200 milijuna eura, a pregovori o ovoj prodaji traju već duže vrijeme, piše Jutarnji list. Službene potvrde ovog posla još nema, a u Ini tvrde kako odluka o prodaji nije niti donesena.

Ina nema sredstava za ulaganje u istraživanje polja

Ina ta polja u Siriji mora prodati zbog nemogućnosti ulaganja u proizvodnju zbog čega im prijeti oduzimanje koncesije. Hrvatska naftna kompanija je ta polja u koncesiju dobila 1998. godine te su od tada u njih uložili 900 milijuna dolara, a stručnjaci tvrde kako je to najuspješnija istraživačka koncesija Ine.

Predsjednik Uprave mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi prije nekoliko mjeseci je javno priznao kako su zainteresirani za ta taj zajednički posao s Inom. Prije nego cijela stvar bude gotova, svoj blagoslov treba dati i Inin sirijski partner SPC. Uz Siriju, Ina posjeduje i 100-postotno vlasništvo na koncesijama u Iranu i Namibiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.