Naftni div pauzira gradnju tvornice biogoriva u Nizozemskoj

Foto: EPA

Britanski multinacionalni energetski div Shell objavio je da će pauzirati gradnju tvornice biogoriva u Nizozemskoj u uvjetima slabe potražnje u Europi i pojačane opskrbe iz SAD-a.

U rujnu 2021. Shell je službeno dao zeleno svjetlo za gradnju tvornice biogoriva u Nizozemskoj godišnjih proizvodnih kapaciteta od 820.000 tona, koja je prema početnom planu trebala započeti s proizvodnjom 2025. godine.

Postrojenje u Shellovom kemijskom parku u Rotterdamu trebalo je iz otpada proizvoditi održivo zrakoplovno gorivo i obnovljivi dizel.

Fokus na naftu i plin

Danas je tvrtka izvijestila da će pauzirati građevinske radove, dodavši da se će "broj izvođača radova na gradilištu biti smanjen, a tempo aktivnost ublažen, što će pomoći u kontroli troškova i optimizaciji redoslijeda provedbe projekta".

„Privremena obustava radova na gradilištu omogućit će nam da procijenimo kako nastaviti s projektom uz maksimalno poštivanje načela isplativosti", rekao je šef Shellovih rafinerijskih operacija Huibert Vigeveno.

Cijene biogoriva padaju već nekoliko mjeseci zbog slabe potražnje u Europi i pojačane opskrbe iz SAD-a, a Shellova odluka o pauziranju gradnje vremenski se poklopila s nastojanjima izvršnog direktora Waela Sawana da poboljša prinose, primjećuje Reuters.

Tvrtka je pod dirigentskom palicom Sawana već ugasila, odnosno prodala projekte obnovljivih izvora energije i vodika, povukla se s europskog i kineskog tržišta električne energije i prodala rafinerije kako bi se usredotočila na najprofitabilniji dio poslovanja, prvenstveno u segmentu nafte i plina.

I Shellov rival BP objavio je prošli tjedan da će pauzirati dva projekta proizvodnje biogoriva u Njemačkoj i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.