Građani primijetili niz problema u igri "Bez računa se ne računa". Porezna šuti

Foto: Porezna uprava/ Index

NAGRADNA igra Porezne uprave i Ministarstva financija u javnosti je digla veliku buru nakon što su igrači prepoznali loše osmišljena pravila i brojne nedostatke zbog kojih se, kako kažu, može vrlo lako manipulirati. 

Lavinu komentara pokrenuo je pobjednik prvog kola Andrej Steven Horvat iz Zagreba, koji je prikupio čak 2858 računa, dok je drugoplasirani imao upola manje skeniranih računa. Od tada nagradnu igru Bez računa se ne računa prate brojni problemi zbog kojih su mijenjana i pravila tijekom prvog kola. 

Prve sumnje su krenule nakon što Porezna uprava prilikom objave dobitnika prvog kola nije objavila i broj računa. Učinili su to naknadno, nakon velikog interesa javnosti, a to je pokrenulo val nezadovoljnih igrača. 

Naime, mnogima nije bilo jasno kako je netko uspio skupiti 2858 računa u manje od 30 dana jer se, prema pravilima igre, dnevno može skenirati samo jedan račun iz iste poslovnice ili objekta. Prema navedenom rezultatu, pobjednik je svaki dan skenirao 119 računa iz 119 različitih objekata. 

Pobjednik: Ukazao sam na manjkavosti igre

Index je stupio u kontakt s Horvatom te nam je objasnio kako je uspio prikupiti tako velik broj računa u ograničenom razdoblju. Tvrdi da je on samo ukazao na manjkavosti igre. 

> Pobjednik nagradne igre Porezne prikupio 2858 računa u 24 dana: "Nema tu neke pameti"

"Imao sam priliku u Poreznoj upravi prezentirati objašnjenje kako sam ja to skupio jer sam duplo više skupio od drugoplasiranog, pa im je valjda to bilo interesantno. A meni je bilo interesantno da se odazovem i dobijem nagradu jer nemam se čega sramiti. Ja sam pročitao pravila nagradne igre i vrlo sam jednostavno shvatio - to je priča gdje treba pametno raditi. 

Vrlo sam jednostavno skupio račune jer sam ih prikupio drito od konobara. Tko ima najviše računa dnevno? Pa konobari. Moja prednost je ta što ja radim neke poslove vezane za konobare pa imam baze konobara zbog drugih projekata i onda sam poslao poziv u WhatsApp grupu i rekao im da mogu tamo proslijediti svoje račune i da ih razmjenjujemo", kazao nam je. 

Mijenjanje pravila i popratni problemi 

U pravilima natjecanja stoji kako se ono odvija isključivo preko mobilne aplikacije mPorezna, a pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni korisnici aplikacije. Dodatna prepreka natjecateljima je pravilo da se od istog izdavatelja računa može prijaviti najviše jedan račun dnevno. No, nigdje u pravilima ne stoji kako računi moraju biti vlasništvo jedne osobe. 

Porezna je zadnji dan prvog kola dopunila pravila. Prvo su zabranili automatizirano skupljanje i obradu te popunjavanje tih podataka programima ili aplikacijama koje zamjenjuju igrače, a zatim su uveli pravilo da pobjednik iz jednog mjeseca ne može biti pobjednik u sljedećim kolima. 

Poreznu upravu smo pitali zašto su tek nakon završetka prvog kruga dodali ova pravila te jesu li tada uvidjeli da se može manipulirati sustavom. Na naša pitanja nisu odgovorili, već su nas uputili na priopćenje za medije koje se nalazi na njihovoj službenoj stranici, a u kojem nema odgovora na naša pitanja. 

Igrači su nam se požalili i na druge nepravilnosti na koje su naišli tijekom nagradne igre. Naime, tvrde kako im je sustav u drugom krugu uskratio jedan dan za prikupljanje računa jer nisu mogli prijaviti račune koje su prikupili proteklog mjeseca. Iz Porezne su objasnili kako se na taj dan (subota) obavljala redovna nadogradnja sustava. 

"Ovo je promašaj"

Igrači su ljutnju zbog nepravilnosti iskazali i na društvenim mrežama Porezne uprave, no oni redovno brišu te komentare. Razgovarali smo s čitateljicom koja nam je ukazala i na dodatne probleme nagradne igre koju provode državne institucije. 

"Nagradna igra puna je manjkavosti i teško da netko samostalno može dobiti ako se ne udruži s više osoba. Čitam kako mnogima pomažu prijatelji, rodbina i poznanici. Tako se skuplja velik broj računa i to je trebalo drugačije regulirati i postaviti malo bolja pravila. 

Ovo je promašaj. Uz to, stalno im nešto ne radi, često mi se desi da mi se račun ne može skenirati i onda moram upisivati ručno. Pa nam sad nisu priznali jedan dan, što će biti sljedeće, nemam pojma. Krenula sam igrati iz zabave, ali odustajem jer je nepošteno. Uz sve te probleme mi zapravo radimo njihov posao skenirajući te račune", kazala nam je čitateljica koja je sudjelovala u prvom krugu nagradne igre. 

Na mreži Reddit mnogi igrači su otkrili načine na koje dolaze do velikog broja računa. Pojedini odlaze u nekoliko različitih dućana i od blagajnica uzimaju 30 neiskorištenih računa koje kasnije po danima skeniraju u aplikaciji. Oni koji rade u tržnim centrima kažu kako nakon smjene prošetaju i pokupe račune, a tu su i oni koji u grupama igraju i dijele moguću dobit s više osoba. 

Prema podacima Porezne uprave, u prvom kolu sudjelovalo je gotovo 13.000 igrača, a provjereno je više od 650.000 računa. I dok jedni napadaju Poreznu za manjkavosti nagradne igre, drugi su iskoristili rupe u pravilima i nastavljaju utrku za glavnu nagradu od 20.000 eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.