Najbogatija četvrt Gaze sravnjena je preko noći. "Najgore dolazi, svi smo mrtvi"

Foto: Profimedia, EPA

Prije rata, ovo je bila najuglednija četvrt u Gazi, sa živahnim trgovinama, kafićima, slastičarnicama i pogledom na Mediteran. Danas uglavnom stoji u ruševinama nakon žestokog izraelskog bombardiranja, što je jasan znak da niti jedan dio Gaze neće biti siguran u nadolazećim tjednima sukoba.

Stanovnici Rimala jednostavno nisu mogli vjerovati kada su prvi put čuli da je to područje napadnuto. Dok je palestinska enklava već 16 godina prenapučena, blokirana i zahvaćena humanitarnim krizama, Rimal se izdvajao. 

Karam Maher, 18-godišnji stanovnik Gaze, rekao je za The Daily Telegraph da u početku nisu mislili da su naredbe o evakuaciji nešto ozbiljno. "Sve dok izraelski policajac nije nazvao mog oca i rekao mu da se moramo evakuirati ako nam je stalo do naših života".

Govoreći iz hotela u blizini Rimala, dodao je: "Nismo znali kamo da idemo, konačno smo odlučili doći u ovaj hotel. Dobro je konačno pronaći smještaj, ali je loše jer ništa nije kao kod kuće. A i ovdje mogu čuti eksplozije." Masovno izraelsko bombardiranje uništilo je ceste koje su inače bile pune uličnih prodavača hrane, uništilo stambene blokove i oštetilo džamiju i zgradu sveučilišta. Kad je izbio rat, rekao je Maher, osjećao se kao da živi u "nadrealnom snu". Ali sada se to "pretvorilo u noćnu moru" čak i za imućnije stanovnike Gaze.

U novoj taktici, Izrael upozorava civile da evakuiraju cijela naselja Gaze, a ne samo pojedinačne zgrade, a zatim bombama ruše velika područja u valovima zračnih napada. U prošlim sukobima izraelska je vojska inzistirala na preciznosti napada u Gazi. Ovaj put vojni brifinzi naglašavaju razaranje koje se izaziva, piše Telegraph.

Nemaju kamo pobjeći

"Nećemo dopustiti stvarnost u kojoj se izraelska djeca ubijaju", rekao je Yoav Gallant, ministar obrane, na sastanku s vojnicima u blizini južne granice u utorak. "Uklonio sam sva ograničenja - eliminirat ćemo svakoga tko se bori protiv nas i upotrijebiti sve mjere koje su nam na raspolaganju." Čak i uz upozorenja o evakuaciji, Palestinci kažu da neki ne mogu pobjeći ili nemaju kamo otići te da su cijele obitelji zgnječene pod ruševinama.

Ponekad napadi dolaze bez ikakvog upozorenja, kažu preživjeli. "Nije bilo nikakvog upozorenja ili bilo čega", rekao je 58-godišnji Hashem Abu Manea koji je izgubio svoju 15-godišnju kćer Joannu kada je kasno u utorak u napadu sravnjen njegov dom u gradu Gazi. "Sjedili smo tamo kao civili, odjeveni kao i svi drugi."

Iako SAD vodi pregovore s Izraelom i Egiptom o osiguranju humanitarnog koridora, to bi bio golem zadatak budući da se u Gazi nalazi više od dva milijuna Palestinaca, od kojih je gotovo polovica mlađa od 18 godina.

Dr. Ghassan Abu-Sittah, Palestinac koji se 1988. preselio u Britaniju, rekao je da su bolnice u Gazi prenapučene. U najvećoj bolnici u Gazi, Al-Shifa, koja se nalazi u gradu Gazi i često je središnja točka skrbi u kriznim trenucima, toliko je ranjenih da se samo oni najkritičniji mogu operirati, a pacijenti umiru čekajući njegu.

"Otkako sam počeo razgovarati s vama, prošle su dvije minute i 15 sekundi otkako smo započeli poziv, čuo sam tri zračna napada", rekao je Abu-Sittah razgovarajući s The Daily Telegraph putem Whatsapp poziva. "Bolnica je puna ljudi čiji su životi apsolutno uništeni. Ako se ne prekine bombardiranje ili ne bude humanitarnog koridora, mislim da će palestinski zdravstveni sustav kolabirati do kraja tjedna."

Improvizirana skloništa

Za one koji ne mogu ostati u hotelima nakon što su pobjegli od zračnih napada, bolnice i škole, od kojih mnoge vode Ujedinjeni narodi, također su postale improvizirana skloništa od bombi sa stotinama pretrpanih hodnika i učionica.

“Nijedno mjesto nije sigurno u Gazi. Na meti su bile čak i škole UN-a. Ovdje je nekako sigurno”, dodao je Afaf Al-Najar, 21-godišnji student koji se sklonio u hotel u gradu Gazi. “Muž moje najbolje prijateljice je ubijen, možda u zračnom napadu, možda od šrapnela, nitko ne zna - ona je ostala udovica u ranim 20-ima”, dodao je.

Dan nakon što je Izrael proglasio "potpunu opsadu" enklave, u kojoj je prekinuta opskrba gorivom, hranom i električnom energijom, jedina elektrana u Gazi prestala je s radom u srijedu poslijepodne. Kapacitet bolnica na cijelom teritoriju je pred kolapsom.

“Možete li zamisliti da se nećemo moći čak ni uvjeriti da su naši rođaci i prijatelji dobro zbog nestanka struje i internetske veze?” rekao je Al-Najar, jedan od studenata koji su se sklonili u hotel. “Jedan moj prijatelj je ozlijeđen, njegova majka je ubijena u raketnom napadu. Ako imate sreće, dobit ćete prethodno upozorenje, ako ne, gotovo je. U Gazi se nema gdje sakriti”, rekla je.

“Najgore dolazi, svi smo mrtvi.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.