Objavljena lista najboljih transfernih zračnih luka u svijetu

Foto: EPA

Novo istraživanje zrakoplovno-analitičke tvrtke Cirium pokazalo je da je najbolja "transferna" zračna luka u svijetu IGA Istanbul, dok je druga zračna luka Frankfurt, a treća Paris Charles de Gaulle, prenosi magazin Conde Nast Traveller.

U sklopu tog istraživanja analiziran je broj izravnih destinacija s kojima zračne luke nude povezanost s drugim lukama u svijetu, u čemu je prva međunarodna zračna luka Istanbul, koja radi tek šest godina i postala je mega-čvorište za 309 izravnih letova do 315 odredišta, s usluženih gotovo 90 milijuna putnika godišnje (od siječnja 2024.).

Analitičari ističu da je za takav uspjeh te zračne luke uvelike zaslužna njezina lokacija, na raskrižju Europe i Azije, važna za međunarodna putovanja, a i njezini čelnici ističu da su se najbrže oporavili nakon pandemije covida-19, dostižući broj putnika prije pandemije prije bilo koje druge zračne luke u svijetu.

Na drugom mjestu je frankfurtska zračna luka

Na drugom je mjestu zračna luka Frankfurt s 296 izravnih odredišta s kojima je povezana, dok je treća pariška zračna luka Charles de Gaulle s 282 odredišta.

Slijedi ih zračna luka u Amsterdamu Schiphol i međunarodna zračna luka Chicago O'Hare, koje su izjednačene na četvrtom mjestu, s 270 izravnih odredišta, dok je iza njih zračna luka Dubai s 269 odredišta.

Prvih 10 aerodroma

U prvih deset još su zračne luke Dallas Fort Worth (261 odredište), Shanghai Pudong (243), Atlanta Hartsfield-Jackson (237) te zračna luka Leonardo da Vinci Fiumicino u Rimu (234 odredišta).

Najveća UK zračna luka Heathrow u Londonu, s obzirom na svoju povijest i otvorenost od gotovo 80 godina te prometne rezultate, dugo je bila jedna od najboljih svjetskih čvorišta, no po novom istraživanju pokazalo se da najstarije zračne luke nisu i najbolja čvorišta, pa je tako Heathrow pao s osmog na 12. mjesto, dok je zračna luka Rim, otvorena 1961.,  na 10. mjestu.

Vrlo prometna zračna luka, također u Londonu, Gatwick je na 14. mjestu  s 221 povezanim odredištem u svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.