Pobijedio je Hitlera, donio im slobodu. A onda su ga smijenili na izborima

Foto: Wikipedia

Winston Churchill danas predstavlja simbol pobjede nad fašistima i nacistima u Drugom svjetskom ratu. Britanci pamte njegove govore, podigli su mu spomenik i smatraju ga jednom od najvažnijih ličnosti u povijesti svog otoka. Međutim, na današnji dan 1945. godine on i njegova Konzervativna stranka gube na izborima. Novi britanski premijer postaje laburist Clement Attlee. Kako je moguće da tako popularna ličnost izgubi izbore svega dva mjeseca nakon završetka rata u Europi?

Vani ga obožavali, ali doma su bili podijeljeni

Churchill je tijekom 1930-ih i 1940-ih zapravo bio vrlo kontroverzna ličnost koju su mnogi mrzili jednakim intenzitetom kao što su ga drugi voljeli. U njemu su vidjeli prestrastvenog, nepromišljenog čovjeka čiji bi ego mogao koštati Britaniju rata. Njegovi neprijatelji najviše su ukazivali na kampanju u Galipolju, što je uvjerljivo bila njegova najveća mrlja. 

Churchill je služio britanskoj vojsci kao zapovjednik mornarice te organizirao napad na Osmansko Carstvo. Smatrao je da bi jednom vojnom akcijom uspio osvojiti Carigrad i tako natjerati Osmanlije na kapitulaciju. Ipak, osmanska je vojska bila spremna na ovaj napad, pa su tisuće vojnika umrle. 

Ipak, nisu ga samo njegov karakter i vojni planovi iz prošlog rata koštali izbora. Mnogi su očekivali hrabrije ekonomske reforme kada je rat završio, što su više naglašavali Attlee i laburisti. Churchill se dokazao kao dobar premijer u vrijeme rata, no mnogi su sumnjali u njegove sposobnosti u vrijeme mira. 

Churchill s Rooseveltom i Staljinom na Jalti 1945.

Presudila je ekonomska politika

Ipak, najveći razlog zašto konzervativci nisu dobili izbore bila je činjenica da se nisu odmakli od ekonomskih politika koje su provodili u periodu prije Drugog svjetskog rata. Za vrijeme Velike depresije 1930-ih zemlju su uglavnom vodili konzervativci, što narod nije zaboravio. Zato su 1945. htjeli promjene.

Laburisti su odnijeli uvjerljivu pobjedu, a Clement Attlee preuzeo je dužnost britanskog premijera. Churchill je bio vođa oporbe sve do 1951. godine, kada je ponovo izabran za premijera Velike Britanije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.