Trula "deka" morske trave duga 8000 kilometara se približava Floridi

Foto: Shutterstock

OGROMNI "tepih" morske trave koji se proteže na nekih 8000 kilometara mogao bi uzrokovati probleme duž plaža Floride i Meksika. Radi se o neobičnoj biološkoj pojavi – ogromnom prekrivaču morske trave Sargassum koji trenutno pluta oceanom i prijeti obalnim ekosustavima.

Sargassum je višestanična alga iz reda Fucales, porodica Sargassaceae. Živi u oceanima diljem svijeta. Sargaško more u Atlantskom oceanu dobilo je ime po toj algi koje tamo ima u izobilju. U Jadranskom moru obitava nekoliko vrsta koje je međusobno teško razlikovati (S. acinarium, S. hornschuchii, S. linifolium, S. muticum, S. vulgare). 

Obično su bezopasne, ali... 

Morske alge su obično prilično bezopasne. Dapače, znaju pružiti stanište ribama, apsorbirati ugljikov dioksid te su važan dio hranidbenog lanca. A cvjetanje mora, kako obično nazivamo sluzav i neugodan sloj algi koji se pojavi na Jadranu za vrijeme povišenih temperatura, ne predstavlja neku posebnu prijetnju; osim naravno turizmu jer nam tada nije baš primamljivo kupati se u moru. 

No, na potezu od obale zapadne Afrike do Meksičkog zaljeva proteže se "Veliki atlantski Sargassum pojas", najveće cvjetanje morske alge na svijetu, koje zna težiti oko 20 milijuna tona i biti vidljivo čak iz svemira. Trenutno je ovaj tepih smeđe alge oko dva puta širi od Sjedinjenih Američkih Država te bi mogao izazvati pustoš na plažama ako se previše približi kopnu, piše Business Insider.

Sargassum pojas već desetljećima zabrinjava znanstvenike, no ove godine je, kako tvrde stručnjaci, njegovo cvjetanje posebice alarmantno. "To je nevjerojatno. Ono što vidimo na satelitskim snimkama ne sluti na dobro što se tiče čistoće plaža. U Key Westu su plaže već prekrivene algama, a tek nas čekaju hrpe koje obično naplave obalu u svibnju", rekao je za NBC News ekolog Brian LaPointe sa Sveučilišta Florida Atlantic.  

Posljedice po ekosustave, zdravlje i turizam 

Količina mase morske trave raste svake godine, s rekordnim povećanjem u 2018. i 2022., a ova se godina približava tim rekordima, kazao je Brian Barnes s Fakulteta morskih znanosti Sveučilišta Južne Floride.  

Ogromna masa morskih algi može imati višestruke negativne utjecaje na okoliš: može uništiti obalne ekosustave, ugušiti koralje, naštetiti divljini, ugroziti infrastrukturu i smanjiti kvalitetu zraka i vode. Naravno, tu su i posljedice po turizam. Kada se Sargassum nasuče na obali, počne ugibati i trunuti te širi smrad sličan trulim jajima. Hoteli i odmarališta u Meksiku troše milijune svake godine kako bi maknuli Sargassum s plaža. 

Dodatno, pokazalo se da sumporovodik koji alge oslobađaju tijekom raspadanja može uzrokovati niz zdravstvenih problema kod ljudi, od blage glavobolje ili iritacije očiju do nesvjestice. Studija iz 2022. je povezala taj proces s povećanim rizikom od ozbiljnih komplikacija u trudnoći kod žena koje žive uz obalu. 

Može li ovaj tepih biti od koristi i upiti ogromne količine CO2? 

Prema istraživanju iz 2019., za ovakvu alarmantnu stopu rasta Sargassum pojasa moglo bi, uz klimatske promjene, biti odgovorno i krčenje šuma te korištenje gnojiva koje zbog povećane upotrebe dospijeva u ocean. 

Kao što smo već spomenuli, morske alge upijaju ugljikov dioksid iz atmosfere. Stoga su se znanstvenici upitali ima li Sargassum pojas i neke skrivene pozitivne učinke, odnosno upija li on velike količine CO2 iz atmosfere.

Nažalost, istraživanje naziva "Testing the climate intervention potential of ocean afforestation using the Great Atlantic Sargassum Belt"  pokazalo je kako to nije slučaj i da pojas nije toliko efikasan u upijanju ugljikovog dioksida.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.