Najveći pad američkog trgovinskog manjka u gotovo 14 godina

Foto: EPA

AMERIČKI trgovinski manjak smanjio se u studenome najviše u gotovo 14 godina pod utjecajem naglog pada uvoza, posebice robe široke potrošnje, koji odražava prigušenu domaću potražnju u uvjetima znatno viših troškova zaduživanja. 

Manjak u trgovinskoj razmjeni SAD-a s ostatkom svijeta u studenome je smanjen za 21 posto, najviše od veljače 2009., spustivši se na 61.5 milijardi dolara, najnižu razinu od rujna 2020., objavilo je u četvrtak ministarstvo trgovine. Uvoz je pao 6.4 posto, na 313.4 milijarde dolara, pri čemu je uvoz robe smanjen 7.5 posto, na 254.9 milijardi dolara. Uvoz robe široke potrošnje spustio se na najnižu razinu od prosinca 2020.godine.

Pao i izvoz

Izvoz je pak pao za dva posto, na 251.9 milijardi dolara, pri čemu je vrijednost robnog izvoza smanjena za tri posto, na 170.8 milijardi dolara. Iznimka je bio izvoz vozila, dijelova i motora za automobile koji je dosegnuo najvišu razinu od kolovoza 2019. godine.

Američka središnja banka Fed prošle je godine dramatično podigla referentnu kamatnu stopu, za 4.25 postotnih bodova, s ​​gotovo nule na raspon od 4.25 posto do 4.50 posto.

Na prosinačkoj sjednici prognozirali su da će ih do kraja godine podići za još tri četvrtine postotnog boda. Više kamatne stope poduprle su dolar, koji je lani ojačao 5.4 posto u odnosu na valute glavnih američkih trgovinskih partnera.

Zbog snažnog dolara roba proizvedena u SAD-u manje je konkurentna na globalnom tržištu. Potražnju također nagriza ciklus zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka vodećih svjetskih gospodarstava, napominje Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.