"Najveći zajeb od Hitlerovog napada na Rusiju": Bivši strateg priznao - SAD je kriv što postoji ISIS

Screenshot: YouTube

"DA NISMO napali Irak, ne bi bilo ni ISIS-a", izravno je rekao bivši vojni savjetnik SAD-a koji također upozorava kako je Al Qaeda ponovo u pokretu te da raste.

David Kilcullen, koje je svojedobno Condoleeza Rice kaznila jer je rat u Iraku nazvao "jebeno glupim", 2004. je bio drugi čovjek ministarstva obrane, a sljedećih šest godina radio je na raznim funkcijama u američkoj vladi i NATO-u.

Radio je kao glavni strateg u Uredu za protuterorizam, koji je trebao osmisliti strategije protiv pobunjenika u Iraku, Pakistanu, Afganistanu, Rogu Afrike i jugoistočnoj Aziji, piše Independent.

Danas radi kao privatni savjetnik, a autor je knjige "Godina krvi", koja opisuje uspon Islamske države te neuspjehe u ratu protiv terorizma.

"Okruženje u kojemu se sada nalazimo nedvojbeno je gore nego što je bilo na početku rata protiv terorizma 2001. godine. Moramo priznati da smo upravo mi stvorili velik dio problema", rekao je Kilcullen.

Invaziju na Irak 2003. godine opisao je kao "najveći strateški zajeb od Hitlerove invazije na Rusiju 1941.", a kaže kako je situaciju dodatno pogoršalo povlačenje osam godina kasnije a da se nije "konsolidirao politički proces."

Al Qaeda cvjeta

"Nema sumnje da ISIS ne bi postojao da nismo napali Irak", rekao je savjetnik te dodao kako Zapad niej uspio suvislo reagirati na nasilje koje je u Siriji započelo 2011. nakon Arapskog proljeća niti na slom poretka u Libiji nakon što je u toj zemli iste godine intervenirao NATO.


Kilcullen kaže i kako ISIS nije jedina teroristička organizacija koja trenutno cvjeta te dodaje kako se događa usrksnuće Al Qaede, talibana i čitanovg niza novih skupina bliskih ISIS-u diljem jugoistočne Azije.

"Sada smo suočeni s ne jednom nego dvije globalne terorističke organizacije u okruženju koje je drastično nestabilnije i fragmentiranije nego što je bilo 2001", kaže Kilcullen.

Vojni savjetnik optužio je SAD i europske saveznike da su zakuhali "recept za neuspjeh", s velikom disproporcijom između ciljeva (uništiti ISIS i svrgnuti Bašara al-Assada) i sredstva koje su spremni pružiti.

Pozvao je vlade da smjesta djeluju kako bi se barem smanjilo stradavanje u Siriji i drugdje, čak i ako bi to ugrozilo navedene ciljeve te upozorio da će se situacija u Afganistanu i Libiji vjerojatno pogoršati ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.