Nakon odluke suda talijanski brod vratio migrante iz Albanije u Italiju

Foto: Anadolu Ajansi

Brod talijanske obalne straže pristao je danas u luku Bari s 12 migranata prevezenih iz novootvorenog talijanskog centra za migrante u Albaniji.

Prije osam dana, sukladno sporazumu između Italije i Albanije o reguliranju ilegalnih migracija u Europskoj uniji, u Albaniji su otvorena dva prihvatna centra za migrante koji pristižu u Italiju.

U studenome 2023., albanski premijer Edi Rama i talijanska premijerka Giorgia Meloni su dogovorili sporazum o slanju tisuća izbjeglica i tražitelja azila, koje talijanski brodovi spašavaju s Mediterana, u Albaniju na obradu.

To je prvi primjer da nečlanica EU prihvaća migrante uime neke države članice Unije, što je zainteresiralo ostale zapadne zemlje koje nastoje obeshrabriti sve veći broj migranata koji pristiže u zapadne zemlje iz Afrike, Bliskog istoka i ostalih područja.

Ipak su vraćeni

Međutim danas je 12 migranata iz prihvatnog centra u albanskom Gjaderu vraćeno u Italiju nakon što sud u Rimu nije potvrdio njihovo premještanje u Albaniju.

Po dolasku broda, sedam Bangladešana i pet Egipćana je prebačeno u centar za azilante u Bariju.

Migranti su u Gjader stigli u srijedu, no poseban odjel suda u Rimu zadužen za imigraciju je poništio njihov premještaj u Albaniju uz obrazloženje da zemlje iz kojih potječu, Bangladeš i Egipat, nisu sigurne te ih se stoga mora vratiti u Italiju.

Papa Franjo je u subotu kazao da se migrantima ne smiju zatvarati vrata već ih "treba nahraniti i pružiti im ruku da se ne utope".

"Bog voli i brine za migrante jako puno. Ne smijemo migrantu zatvoriti vrata. Mora ga se dočekati raširenih ruku, dopratiti i integrirati", rekao je Papa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.