Nakon požara u nuklearki Zaporižji, tim IAEA-e pregledao oštećene rashladne tornjeve

Screenshot: X

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je sinoć da su njezini predstavnici pregledali oštećeni rashladni toranj u nuklearnoj elektrani Zaporižji u Ukrajini, ali da nisu mogli odmah utvrditi uzrok požara koji je izbio tijekom vikenda. 

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za izazivanje požara u ogromnoj neaktivnoj nuklearnoj elektrani u Ukrajini, pri čemu Rusija okrivljuje napad bespilotnim letjelicama, a Ukrajina kaže da se vjerojatno radilo o ruskom nemaru ili podmetanju požara.

Moskva i Kijev nisu prijavili znakove povišene radijacije

Tim IAEA-e nije pronašao neposredne tragove ostataka drona i procijenio je kako je malo vjerojatno da je primarni izvor požara bio u podnožju rashladnog tornja, priopćila je IAEA u izjavi na svojoj internetskoj stranici. "Tim nije uspio donijeti konačne zaključke (o uzroku požara) na temelju dosadašnjih nalaza i opažanja", navodi agencija.

Ni Moskva ni Kijev nisu prijavili znakove povišene radijacije. IAEA je rekla da je šteta najvjerojatnije koncentrirana u unutrašnjosti tornja na razini distribucije vodene mlaznice, na visini od otprilike 10 metara.

"Nuklearna sigurnost elektrane nije ugrožena jer rashladni tornjevi trenutno nisu u funkciji", tvrdi agencija. Rusija je zauzela elektranu u Ukrajini nedugo nakon pokretanja invazije punog opsega na svojeg manjeg susjeda 2022., koju naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.