Namještaljka u Lori: Američki Global Spectrum nakon samo šest mjeseci bježi iz Spaladium Arene!

KAKO neslužbeno doznajemo, u utorak će američki Global Spectrum objaviti da raskida ugovor o upravljanju Spaladium Arenom. Premda su upravljanje dobili na deset godina, već nakon šest mjeseci odlaze uz otpremninu od 4 milijuna kuna! Novi će upravitelj, kako sada stoje stvari, biti vlasnik Arene, tvrtka Sportski grad, čiji je osnivač konzorciji graditelja velebnog objekta u Lori - IGH, Konstruktor Inženjering, te Dalekovod.

Direktor Global Spectruma Troy Flynn, kojem će Split svakako ostati u lijepom sjećanju zbog mjesečne plaće od 9 tisuća dolara, stana na Mejama, a i "odličnog posla sa Arenom", opravdat će izlazak "velikog igrača" lošim tržištem. U pozadini se, međutim, krije unaprijed dobro organizirani plan, koji je Sportskom gradu i njegovim osnivačima, trebao poslužiti kao alibi za zavaravanje javnosti.

Propali Milo, Brena, Čola, Britney, Enrique

Flynn je napravio sve što je mogao da ne napravi ništa! Propao je čitav niz visoko profitabilnih projekata, od Enrique Iglesiasa i Britney Spears do Lepe Brene i Zdravka Čolića, sponzori, banke i velike tvrtke, redom su odbijane... Stavljena je previsoka cijena najma dvorane od 40 tisuća eura za dan, VIP lože su se trebale plaćati po 45 tisuća eura godišnje...

Trenutno na web stranici Arene ne postoje nikakvi događaji za ovo ljeto, već se hvale nastupom Kineskog cirkusa otprije mjesec dana! A i tom prilikom, napunila se tek četvrtina ukupnog kapaciteta od 12 tisuća mjesta.

Arenu su popunili tek Kerumov predizborni koncert s pjevačima Bijelog Dugmeta i koncert za Četvrtu brigadu, koji je isprva trebao biti održan na Starom placu. Prvi je u Areni trebao zapjevati Milo Hrnić uoči svehrvatskog derbija Hajduka i Dinama. Stvar je, međutim, zapela jer se unatoč osiguranju za razbijenu imovinu Flynn pobojao da će koja stolica biti slomljena!

"Business as usual"

Johnatan Frost, PR Global Spectruma, odletio je u Ameriku na djedov sprovod, a o priopćenju koje se očekuje u utorak - ne zna ništa!

"Mogu samo reći da su u tijeku pregovori oko ugovora i da se posao radi uobičajeno", kaže Frost. Pitali smo ga kako to da najveća hrvatska pop zvijezda Tony Cetinski nastupa na najreprezentativnijim lokacijama po cijeloj državi, samo ne u Splitu.

"To nije naša stvar. Mi nismo njegovi promotori", ogradio se Frost. Kaže da su od otvaranja imali 39 priredbi u dvorani. Sve u redu, no većina otpada na mali nogomet i susrete KK Split, na kojima je znalo biti angažirano i stotinjak zaštitara na otprilike tisuću posjetitelja. Sve u svrhu bildanja troškova kako bi se pokazalo da ni tvrtka sa svjetskim referencama ne može održati rentabilno poslovanje.    

U Sportskom gradu ne znaju ništa o odlasku Amerikanaca

Elinda Ravlić, direktorica Sportskog grada, danas je bila prezauzeta obavezama, te nije mogla potvrditi izlazi li Global Spectrum iz posla.

"To je prvo što čujem o tome! U skladu s potpisanim ugovorom radi se revizija šestomjesečnog poslovanja. Obzirom na recesiju i globalnu krizu, ugovor će sigurno doživjeti stanovite izmjene", kazala je Ravlićka.

Sportski grad, inače, od Grada Splita i Vlade dobiva 3,6 milijuna kuna mjesečno, i tako idućih 30 godina. Global Spectrumu plaćali su 100 tisuća dolara mjesečno, a njihov izuzetno brzi poslovni debakl bio im je potreban kako bi se porezni obveznici uvjerili da je bolje da dvorana stoji zatvorena, nego da gomila goleme gubitke.

A sve košta 400 milijuna eura idućih 30 godina

Dvadesetak domaćih zaposlenika zgroženo je prljavom igrom koja se odigrala u Lori. Zaposleni su na probni rok od šest mjeseci (!), čeka ih najvjerojatnije ulica, a svi njihovi napori da spase što se spasiti da, odlučno su osujećeni! Radnici spremaju kaznenu prijavu protiv aktera afere, i to za organiziranu prijevaru, koju će proslijediti USKOK-u. Sa svim detaljima će upoznati i splitskog gradonačelnika Željka Keruma, od kojeg očekuju brzu i primjerenu reakciju. 

Troškovi gradnje cijelog kompleksa s tornjem koji je trebao biti gotov dogodine, a neće sigurno, iznose 150 milijuna eura, troškovi u idućih 30 godina cijene se na zastrašujućih 400 milijuna eura!

Dragan Miljuš
Foto:
 Joško Ponoš / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.