Napadač na Trumpa glumio regrutera za ukrajinsku vojsku. "Bio je uvrnut"

Foto: Facebook

Ryan Wesley Routh (58), osumnjičeni za pokušaja atentata na Donalda Trumpa (78), poslao je ukrajinskoj Međunarodnoj legiji niz "neprijateljskih i manipulativnih poruka" tijekom dvije godine, rekla je bivša volonterka organizacije za Newsweek.

Routh, bivši građevinski radnik iz Greensboroa u Sjevernoj Karolini, od 2022. godine predstavljao se kao regruter za Međunarodnu legiju obrane Ukrajine, jedinicu ukrajinskih kopnenih snaga. Tvrdnju da je regrutirao vojnike jučer je odbacila organizacija, a Evelyn Aschenbrenner, američka državljanka iz Michigana, koja je radila s timom dvije godine počevši od ožujka 2022., poručila je da je Routh lažljivac.

U telefonskom intervjuu za Newsweek iz Kijeva Aschenbrenner, koja je napustila Međunarodnu legiju sredinom lipnja, podijelila je mnoštvo poruka koje je primila od Routha između ožujka 2022. i lipnja ove godine preko aplikacija za razmjenu poruka Signal i WhatsApp.

Htio dovoditi strance da se pridruže Legiji

Routh je Aschenbrenner poslao detalje o potencijalnim regrutima, uključujući popis od oko 6000 afganistanskih državljana. Kada mu je rekla da se suzdrži od takvih postupaka, "postao je neprijateljski nastrojen i manipulativan", ispričala je.

Aschenbrenner je rekla da je u kolovozu 2022. godine shvatila s kime ima posla.

"Došlo je do pojačane sigurnosne uzbune zbog napada iz Rusije, a na snazi je bio policijski sat. Mislim da je bilo 18 ili 19 sati u Harkivu i on je htio dovesti stranca preko granice da se pridruži Legiji. A ja sam govorila: 'Ne danas, čovječe'", rekla je Aschenbrenner.

U porukama na Signalu, koje je pregledao Newsweek, Routh je ispitivao Aschenbrenner osobna pitanja. "Odakle si", "U kojoj si zemlji rođena" i na kraju: "Jesi li Ukrajinka ili ne? Ako nisi Ukrajinka, sve je dobro."

Govorio da ima popis tisuća Afganistanaca koji su spremni pomoći Ukrajini

"Kakve to veze ima s bilo čime? Nemam pojma zašto mi postavljate to pitanje, smatram da je invazivno i iritantno. Ne radim u Javorivu i nemam ovlasti raditi ono što tražite. To je sve što trebate znati. Obratite se nekome u Javorivu tko ima ovlasti", odgovorila je Aschenbrenner.

"Mislim da je Routh bio pomalo u zabludi, čini mi se da nije mislio da je pravi regrut, ali mislila sam da stvarno vjeruje da pomaže Ukrajini i da je jedini koji može pomoći." Routh je u studenom prošle godine kontaktirao Aschenbrenner na WhatsAppu, rekao je da ima popis "tisuća afganistanskih vojnika ako su vojnici potrebni".

Aschenbrenner je Newsweeku pokazala da je poslao dokument od 207 stranica s popisom imena.

"Imam toliko pitanja. Jeste li zaposlili nekoga tko govori njihov jezik ili svi govore engleski? Mogu li Afganistanci ući u Europu bez vize? Imate li neki način da provjerite njihovo vojno iskustvo ili obuku?" Aschenbrenner je upitala Routha.

"Moramo ih sve razvrstati. Uzeti dobre, sebične ostaviti"

Aschenbrenner je rekla Routhu da to zvuči kao "ogroman sigurnosni rizik". "Također, legija ima sustav regrutiranja, a vi niste njegov dio. Time apsolutno ništa ne pomažete", rekla je Aschenbrenner. Routh je rekao da su afganistanski pojedinci "radili s SAD-om tako da je provjera jednostavna".

"Moramo ih sve razvrstati, kao i svaka zemlja, uzeti dobre, a sebične i pohlepne ostaviti", rekao je Routh. Aschenbrenner je zatim upitala Routha plaća li ga ruska vlada da "uzrokuje probleme s regrutiranjem za ukrajinsku legiju".

"Ozbiljno, ovo je užasna, neizvediva ideja. Afganistansku vladu ne priznaje nijedna zemlja na planetu kao legitimnu. Ne postoji tisuću Afganistanaca koji imaju važeće putovnice i mogu si priuštiti legalno putovanje iz zemlje", rekla je.

Objavio podatke volonterke na internetu

Dan kasnije Routh je rekao Aschenbrenner da je "sretan i da nije zabrinut za Ukrajinu".

"Ukrajina je otjerala svu inozemnu potporu, to je realnost. Ukrajina ne želi pomoć - Vi ste to rekli. Jednom kada Kina napadne Tajvan, mogu dati sve što imaju Putinu. vrata će biti otvorena i ja i svijet ćemo vidjeti kraj Ukrajine", napisao je Routh.

Aschenbrenner je za Newsweek rekla da je bila ljuta kada je Routh u veljači 2023. objavio njezine osobne podatke na internetu, obećavajući pojedincima priliku da se bore u Ukrajini. "Počeo je davati moj telefonski broj, a nakon što me nazvalo nekoliko vojnika iz Ugande, posvađali smo se na Signalu."

"Bio je vrlo emocionalno uvrnut. Ako ste mu odbijali pomoći ili mu se suprotstavili, sipao je optužbe. Nikada nije slušao ništa što sam rekla", rekla je Aschenbrenner.

"Činilo se da misli da je jedini koji može pomoći Ukrajini"

"Ne znam je li ikada bio u Ukrajini, ali činilo se da misli da je jedini koji može pomoći u njezinu spašavanju. Ako ne bih učinila točno ono što je on htio i kada je htio, govorio bi da pomažem Rusiji da pobijedi."

Na pitanje o mogućem motivu navodnog pokušaja atentata na Trumpa Aschenbrenner je rekla da "ne bi bila ni najmanje iznenađena da je Routh to učinio jer je mislio da će pokušaj atentata na Trumpa na neki način pomoći u daljnjem napredovanju Ukrajine".

"Njegov obmanuti mozak mislio je da će to nekako pomoći Ukrajini. Jer, kao što znamo, Trump je u prošlosti bio prijateljski nastrojen prema Putinu. On nije baš proukrajinski", rekla je.

U intervjuu za Newsweek Romania u lipnju 2022. Routh je rekao: "Pitanje zašto sam ovdje... Za mene mnogi drugi sukobi su sivi, ali ovaj sukob je definitivno crno-bijel. Ovo je kao knjiga dobrog protiv zla, ovo je definitivno zlo protiv dobra."

Profil na X-u mu je ugašen, ranije prozivao i Trumpa

U izvješću objavljenom 10. ožujka 2023. navodi se Routh kao voditelj Međunarodnog volonterskog centra (IVC) u Ukrajini, privatne organizacije koja radi na "osnaživanju volontera" i drugih neprofitnih skupina koje rade na "poboljšanju distribucije humanitarne pomoći diljem Ukrajine", navodi se na web stranici IVC-a.

Routhov račun na X-u, bivšem Twitteru, obrisan je. Međutim, Newsweek je vidio sadržaj koji je objavljivao

Na X-u je objavljivao podršku Ukrajini. Na primjer, u ožujku 2022., nedugo nakon što je započela invazija, napisao je: "Spreman sam odletjeti u Krakov i otići na granicu Ukrajine volontirati, boriti se i umrijeti."

Čini se da raniji postovi ukazuju na promjenu u njegovom političkom stavu. U lipnju 2020., u objavi u kojoj je označio Trumpov račun, napisao je: "Bili ste moj izbor 2016., ja i svijet smo se nadali da će predsjednik Trump biti drugačiji i bolji od drugih kandidata, ali svi smo jako razočarani i čini se da postajete sve gori."

"Bit će mi drago kad odete", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.