U Ekvadoru izvanredno stanje zbog narko-bandi. Petero mrtvih u novom oružanom napadu

Ilustracija: EPA

Pet osoba ubijeno je jučer u Ekvadoru u novom oružanom napadu usred izvanrednog stanja uvedenog zbog rastućeg nasilja bandi povezanih uz krijumčarenjem droge, priopćila je policija.

"Policija je pronašla četvero mrtvih i jednog ozlijeđenog, koji je prevezen u bolnicu, gdje je preminuo zbog težine ozljeda", rekla je policija za AFP, precizirajući da su petorica muškaraca imala rane od vatrenog oružja.

Napad se dogodio u gradu Duranu, susjednom lučkom gradu Guayaquilu i jednom od središta nasilja kriminalnih skupina. Prema policiji, nekoliko osoba u dva vozila izašlo je iz automobila i otvorilo vatru.

U pokrajini Guayas na ljeto uvedeno izvanredno stanje nakon porasta oružanih napada

Obalna pokrajina Guayas, u kojoj bande povezane s krijumčarenjem droge vode nemilosrdni rat, jedna je od šest ekvadorskih pokrajina u kojima je od početka srpnja ponovno uvedeno izvanredno stanje nakon porasta oružanih napada.

U siječnju je bijeg vođe bande iz strogo čuvanog zatvora izazvao nasilne pobune skupina trgovaca drogom, zatvorske pobune, napade na novinare, eksplozije automobila bombi, kao i dvadesetak mrtvih.

Angažiran u borbi protiv bandi krijumčara droge, ekvadorski predsjednik Daniel Noboa tada je uspostavio izvanredno stanje, koje je na snazi ​​90 dana dopuštenih zakonom, i proglasio da je zemlja u "unutarnjem oružanom sukobu".

Sve češća ubojstva u Ekvadoru

Ekvador, nekoć jedna od najmiroljubivijih zemalja u regiji, sada je pod jarmom kriminalnih skupina koje se natječu za rute krijumčarenja droge. Ubojstva tamo postaju sve češća, a stopa ubojstava porasla je sa 6 na 100.000 stanovnika u 2018. na 47 na 100.000 u 2023.

Smještena između Kolumbije i Perua - dva glavna svjetska proizvođača kokaina - ova zemlja sa 17 milijuna stanovnika postala je središte za isporuku droge u Sjedinjene Države i Europu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.