Upozorenje NASA-e: Gravitacija Mjeseca će uskoro uzrokovati jače poplave gradova

Foto: 123rf

VEĆ sada mnogi gradovi obalnog područja SAD-a imaju problem s poplavama koje nastaju zbog visoke plime, odnosno periodičnog uzdizanja mora. Američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) izvijestila je o više od 600 takvih poplava u 2019. godini.

No NASA-ini stručnjaci predviđaju još veće probleme od sredine 2030-ih zbog porasta razine mora, ali i Mjesečevog ciklusa. Prema novom istraživanju, za desetak godina krenut će poplave koje će dolaziti u nizovima od mjesec dana ili duže, ovisno o položaju Mjeseca, Zemlje i Sunca.

Kombinacija gravitacijskog privlačenja Mjeseca, porasta razine mora i klimatskih promjena

Kada se Mjesec, Zemlja i Sunce međusobno poravnaju na određen način, njihovo gravitacijsko privlačenje djeluje na ocean te bi se obalni gradovi uskoro mogli susretati s poplavama koje se događaju svaki drugi dan, piše NASA.

"Nisko pozicionirana područja koja se nalaze u blizini razine mora sve su više izložena riziku povećanih poplava, a to će se samo pogoršavati. Kombinacija gravitacijskog privlačenja Mjeseca, porasta razine mora i klimatskih promjena dovest će do još gorih poplava na našim obalama, ali i diljem svijeta", rekao je upravitelj NASA-e Bill Nelson.

Kako Mjesec može uzrokovati veće poplave?

Mnogima sada pada na pamet pitanje - na koji način može Mjesec utjecati na porast učestalosti poplava? Zar Mjesec nema svoju ustaljenu orbitu oko Zemlje? I zar može dodatno utjecati na razine mora, uz poznate efekte plime i oseke?

Odgovor je - da. Naime, Mjesec svakih 18.6 godina prolazi kroz ciklus malene promjene u orbiti naziva Mjesečevo mirovanje (engl. Lunar standstill). Ne radi se o nekom novom ili opasnom procesu; prvi put je zabilježen još 1728. godine.

Mada Mjesec svakodnevno utječe na nastanak plime i oseke, utjecaj njegove gravitacijske sile nije jednake snage svake godine. Zbog toga što tijekom 18.6-godišnjeg ciklusa prolazi kroz promjene u orbiti, odnosno mijenja svoj položaj u odnosu na Zemlju, odgovoran je i za dodatne promjene u plimi i oseci.

U prvoj polovici ciklusa uzrokuje plimu koja je niža od prosjeka i oseku koja je veća. U drugoj polovici se plima povećava, a oseka smanjuje. Dakle, prva polovica 18.6-godišnjeg lunarnog ciklusa suzbija učinak porasta razine mora, dok ga druga povećava. No, zbog globalnog porasta razine mora plime postaju samo sve veće, zbog čega ćemo uskoro imati sve više problema s poplavama.

Mjesec je sada u fazi ciklusa kada se plime pojačavaju, ali za sada još uvijek ne dolazi do značajnih poplava, ako se gleda prosjek za to područje. No, sredinom 2030-ih nećemo biti te sreće jer će do tada još dodatno porasti razina mora te stanovnike gotovo svih obalnih predjela SAD-a i Havaja čekaju češće, odnosno značajnije poplave, navodi NASA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.