NATO imenovao Španjolca izaslanikom za južna pitanja. Talijani pobjesnili

Foto: EPA

NATO je danas potvrdio imenovanje španjolskog diplomata Javiera Colomine za novog izaslanika zaduženog za koordinaciju aktivnosti na južnom krilu vojnog saveza i time navukao bijes Italije.

Talijanski ministar obrane Guido Crosetto optužio je glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga za izdaju Rima jer nije imenovao Talijana na položaj koji je uveden ovog mjeseca na zahtjev talijanske premijerke Giorgie Meloni.

"To je osobna uvreda"

Njezina je vlada tada ustvrdila kako bi posao trebao dobiti Talijan. Crosetto je za novine La Stampa tijekom vikenda izjavio da je Stoltenberg nominirao Španjolca i tu odluku nazvao "gotovo osobnom uvredom".

Colomina je zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku, a ranije je služio i kao posebni predstavnik za Kavkaz i središnju Aziju.

"Bliski istok, sjeverna Afrika i regija Sahela važni su za naš Savez", rekao je Stoltenberg u izjavi povodom imenovanja Colomine za posebnog predstavnika za južno regije NATO-ova susjedstva.

"Javier Colomina ima veliko iskustvo u odnosima s NATO partnerima. Njegovo će imenovanje dodatno ojačati važan rad NATO-a na jugu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.