NATO: Rusi nemaju snage za novu ofenzivu. Gubici su im ogromni

Foto: Profimedia

Rusiji nedostaje streljiva i vojnika potrebnih za pokretanje nove velike ofenzive u Ukrajini, rekao je neimenovani visoki dužnosnik NATO-a sinoć za Reuters.

Govoreći uoči ključnog summita NATO-a u Washingtonu, dužnosnik je rekao novinarima da je Rusija pretrpjela "vrlo velike" gubitke dok pokušava iskoristiti ograničene teritorijalne dobitke.

Nova ruska ofenziva u svibnju u sjeveroistočnoj oblasti Harkiv praktički je zaustavljena, ali ruske trupe nastavljaju pritisak u oblasti Donjeck, pokušavajući zauzeti ključni grad Časiv Jar.

"Prisiljeni su poslati postrojbe s nedovoljno ljudstva, neiskusne vojnike, da krenu naprijed kako bi ostvarili nerealne ciljeve", rekao je dužnosnik.

"Da bi održala stvarne ofenzivne operacije, mislimo da bi Rusija morala osigurati značajne zalihe streljiva izvan onoga što već dobiva od Irana i Sjeverne Koreje", istaknuo je dužnosnik, dodajući da bi također bio neophodan novi val mobilizacije.

Moskva je produbila vojnu suradnju s Teheranom i Pjongjangom tijekom rata u Ukrajini.

Iran šalje dronove, Sjeverna Koreja projektile i granate

Dok je Iran opskrbio Rusiju bespilotnim letjelicama Shahed, koje se koriste za napade na ukrajinske gradove i infrastrukturu, Sjeverna Koreja je Rusiji navodno isporučila balističke projektile i milijune topničkih granata te čak poslala vojne instruktore u zemlju.

Prema izvoru iz NATO-a, ukrajinska obrana se znatno poboljšala, iako također trpi velike gubitke. Trebat će neko vrijeme prije nego što Kijev akumulira dovoljno resursa za pokretanje vlastite protuofenzive, istaknuo je dužnosnik.

Vojska Ukrajine našla se u teškom položaju ranije ove godine zbog kašnjenja pomoći SAD-a. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošlog tjedna da, iako je američki Kongres konačno odobrio paket pomoći od 61 milijarde dolara, vojna oprema u Ukrajinu stiže jako sporo.

Šef države rekao je da u ovom trenutku nije primjereno govoriti o ukrajinskoj protuofenzivi jer se Kijev mora usredotočiti na zaštitu onoga što ima. Svaki napad protiv ruskih snaga bit će moguć kada stigne dovoljno oružja, dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.