Nazvali smo Butkovića i pitali hoće li podnijeti ostavku

Foto: Goran Kovacic, Nel Pavletic/PIXSELL

Nazvali smo ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i pitali ga hoće li podnijeti ostavku nakon nesreće koja se dogodila u nedjelju kad je ulazna rampa trajekta Lastovo u Malom Lošinju pala na pomorce i usmrtila vođu stroja i dvojicu kormilara te teško ozlijedila prvog časnika palube.

"Nađite izjavu"

"Sad sam oko toga davao izjavu, prije 15 minuta, nemam vam što više reći, nađite izjavu i pogledajte", kazao nam je ministar Butković. 

Pitali smo ga je li eksplicitno govorio o ostavci budući da je to jedini razlog zbog kojeg ga zovemo. "Nemam vam više za reći, sve sam rekao oko toga pa pogledajte. Hvala vam", zaključio je Butković prije nego što je prekinuo poziv. 

Rekao je kako ne bježi od odgovornosti

>> Butkovića pitali zašto nije došao na mjesto tragedije: "Nemojte misliti da me nema"

Butković ostavku u obraćanju novinarima nije spominjao. Rekao je tek da ne bježi od odgovornosti.

"Ima svakakvih priča i medijskih spekulacija, ne branim ja nikome govoriti, ali pričekajmo da vidimo radi li se o ljudskoj pogrešci ili tehničkom kvaru. Jamčim vam da će se to utvrditi", rekao je Butković.

"Od nedjelje si ponavljam dva pitanja. Je li se ovo moglo izbjeći i tko je odgovoran", dodao je.

Nestao na dva dana pa se oglasio za HRT

Nakon nesreće Butković je bio nijem dva dana iako je kao čelnik resora zadužen upravo za Jadroliniju, tvrtku koja je u stopostotnom državnom vlasništvu, a kao ministar automatizmom je preuzeo i mjesto predsjednika Skupštine Jadrolinije. 

Prema takvoj zapovjednoj odgovornosti, uz predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Soptu, radi se o osobi koja bi prva trebala ponuditi odgovore, ali oni su kod njega izostali.

>>Butković danima šutio, konačno se javio: "Pozivam sve da se suzdrže od javnih istupa"

Nakon dva dana dao je kratku izjavu za HRT. Odgovorio je na pitanje novinarke o tome zašto se dosad nije obratio javnosti. "Ovo je preozbiljna situacija da bi ministar svojom izjavom utjecao na tijek istrage. Pozivam sve da se suzdrže od bilo kakvih javnih istupa i da budu odgovorni", rekao je o svom poimanju ministarske funkcije u ovakvoj situaciji.

Sindikat misli da je ostavka minimum pristojnosti

HRT ga jučer nije pitao razmišlja li o ostavci. Ostavku je među prvima spomenuo glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan. Kazao je kako je minimum pristojnosti da Butković i Sopta podnesu ostavke.

>>Šef Sindikata pomoraca: Krivnja za pad rampe se pokušava svaliti na leđa pomoraca

Loše stanje u Jadroliniji

>>Pogledajte pismo koje su pomorci slali Butkoviću samo par dana prije tragedije

Podsjetimo i da se već mjesecima govori o lošem stanju u Jadroliniji. Samo osam dana prije nesreće Sindikat pomoraca Hrvatske poslao je Butkoviću pismo u kojem upozorava na loše stanje u Jadroliniji.

Čak tri sindikata tražila su sastanke s Butkovićem zbog zastarjele flote Jadrolinije, no do njih nije došlo. 

Osim kvara na trajektu Oliver, zbog čega je danima plutao, odnosno cijele priče o tome kako je kupljen brod bez tzv. emergency generatora, u fokus javnosti još proljetos dospio je i visok iznos cijene tog, ali i još dva grčka broda.

Šef Nadzornog odbora nedavno dao ostavku 

Damir Zec, profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci, početkom srpnja dao je ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Jadrolinije, što također upućuje na brojne probleme u ovoj državnoj tvrtki. Između ostalog, naveo je da nabavne cijene brodova ne odražavaju njihovu tržišnu vrijednost.

O svemu tome Butković se nije javno očitovao, a važnije mu je bilo javno se prepirati s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

No on očito smatra da je učinio dovoljno. Tako je danas kazao da se sa sindikatima našao 30. srpnja i da vrata Ministarstva njima nisu zatvorena.  A kao što misli da je tu sve napravio, očito smatra i da je izostanak njegove reakcije nakon nesreće primjeren.

"Ja sam tu cijelo vrijeme, nemojte misliti da mene nema. Čuo sam se s premijerom čim se nesreća dogodila, uputili smo službe Ministarstva, ravnatelja Uprave, Jadrolinija je bila tamo", rekao je Butković i tako jasno poručio da na ostavku zasad očito ne pomišlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.