Roditelji i učenici još uvijek ne znaju kada točno počinje nastava - 12. ili 16. siječnja

Foto: Index

RODITELJI, a i učenici diljem Hrvatske ne znaju kad im točno počinje nastava nakon zimskih praznika. Hoće li neki natrag u školske klupe 12. ili 16. siječnja, ovisi sve o ravnateljima škola.

Naime, nakon što je bivši ministar znanosti i obrazovanja Predrag Šustar odlučio da polugodište prvi put počne - u četvrtak, odnosno 12. siječnja, te potom školama dopustio da se onima koji se u to vrijeme nalaze na skijanju opravdaju sati, sad se pokušava popraviti šteta.

Naravno, tad su krenule prozivke o diskriminaciji jer što je s onom djecom čiji roditelji nemaju novaca da ih šalju na skijanje. Zašto bi ta djeca morala ranije na nastavu?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na konkretan upit Indexa kad djeci počinje škola - odgovorilo nam je da su "uputili Preporuku svim osnovnim i srednjim školama na mogućnost donošenja odluke o nenastavnim danima 12. i 13. siječnja 2017. godine".

"MZOS je trebalo donijeti odluku, a ne preporuku"

"Preporukom se daje mogućnost školskim odborima da donesu odluku prema kojoj će drugo obrazovno razdoblje umjesto 12. započeti 16. siječnja 2017., pridržavajući se pri tome odredbe članka 48. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi o minimumu nastavnih dana.


Sukladno odredbi članka 49. stavka 5. Zakona, školske ustanove dužne su promjene u radu i organizaciji pravodobno najaviti roditeljima, učenicima, osnivaču i uredu državne uprave", stoji u odgovoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Oni su dakle, odluku o početku nastave samo prebacili na ravnatelje.

Takav potez Indexu je komentirao Branimir Mihalinec, predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama ističući kako je Ministarstvo jedino koje je trebalo donijeti odluku koja bi vrijedila za sve škole u Hrvatskoj.

"MZOS je trebalo donijeti odluku, a ne preporuku. Sve škole će moći odraditi sve bez ta dva dana. Ovako samo produžuju proces donošenje odluke. Ja sam uvjeren da će svi prihvatiti ove preporuke i startati s novim polugodištem 16. siječnja. MZOS je odgovornost prebacilo na ravnatelje što je nekorektno i nepošteno. No, vjerujem da će svi ravnatelji odgovorno postupiti i da neće biti diskriminacije bilo koje vrste", rekao je za Index Mihalinec.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.