KORONAVIRUS

Neki Hrvati katolici stvarno misle da sveta voda ne može biti izvor zaraze

Foto: Josip Regovic/PIXSELL/Facebook

MEĐU brojnim dezinformacijama koje se šire u vezi zaraze koronavirusom naročito su opasne one koje dolaze od katoličkog klera, s obzirom na veliki utjecaj Katoličke crkve u hrvatskom društvu.

Tako se na Facebooku masovno proširio video stanovitog fratra Bože Radoša iz Čapljine, koji tvrdi da sveta voda u crkvama ne može biti zaražena koronavirusom.

>> Fratra iz Čapljine ljute mjere zaštite: Posvećena ruka svećenika ima svoju ulogu

Fratar: Svatko zna da voda ne sadržava nikakve viruse

"Onda najgluplje što može biti je kada jedan biskup, koji je svoju doktorsku disertaciju napisao tako da je jedan ugledni doktor za nju rekao da i dite u osnovnoj školi može bolje od njega sastaviti, odluči da bi se kao zaštita od koronavirusa trebalo izbaciti blagoslovljenu vodu iz kamenica. Svatko zna da voda čisti i da u sebi ne sadržava nikakve viruse, ni obična, a kamoli blagoslovljena. Ali demonu smeta blagoslovljena voda jer ona je moćno sredstvo protiv demona i njegovih moći, pa i protiv moći koronavirusa", tvrdi ovaj fratar.

Da stvar bude još gora, mogu se na društvenim mrežama naći brojni postovi katoličkih vjernika koji pišu da “sveta voda ne može biti zaražena koronavirusom”, pa se pitaju “kako blagoslovljena voda može biti izvor zaraze” i slično. 

Suludi stavovi nekih katoličkih vjernika

U nekim grupama na Facebooku u kojima se okupljaju članovi molitvenih zajednica mogu se naći i postovi u kojima se napadaju upozorenja u vezi svete vode kao izvora zaraze.

“Sveta voda ne može biti zaražena, ne širite laži, sram vas bilo, samo ste vi zaraženi svojim lažima”, “Ajme majko sveta mila molim Ti se šta je ovo ljudi Božji oa gdje mi idemo? Zar i na grupi ovakve objave?! Što je s našom vjerom?”, “Zar blagoslovljena voda ne služi upravo protiv đavolskih protivština? Po vama onda se poništava i krštenje i blagoslov!” samo su neki od komentara katoličkih vjernika na konstataciju da treba paziti sa svetom vodom.

Sveta voda ima isti kemijski sastav kao "obična" voda

Index je ipak za svaki slučaj razgovarao s jednom liječnicom koja je potvrdila da sveta voda, naravno, može biti izvor zaraze koronavirusom. 

Sveta voda ima identičan kemijski sastav kao "obična” voda, a u vodi u koju je ruku stavio netko zaražen koronavirusom taj virus može ostati i tako zaraziti sljedeće osobe koje će doći u kontakt s tom takozvanom svetom vodom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.