Zašto virska cesta gdje je stradala obitelj nema stazu? "Pješaci hodaju kolnikom"

Screenshot: Nova TV

Peteročlana obitelj koja je stradala na Viru nakon naleta pijanog vozača, hodala je cestom jer nogostup ne postoji. Podsjetimo, u nesreći je smrtno stradala mlada 24-godišnja majka iz Križevaca, dok je njezin trogodišnji sin u kritičnom stanju. Otac i ostalo dvoje djece su stabilno.

Nakon tragedije postavlja se pitanje zašto na cesti po kojoj su hodali nema nogostupa. 

"Na cesti i pješaci i promet"

Stanje cestama diljem Vira, posebnice kada padne kiša u srcu sezone, vrlo je kaotično. Na otoku inače živi 3000 ljudi, a ljeti ih ondje boravi oko 70.000.

"Infrastruktura je jako loša. To mi izaziva nelagodu i strah ponekad isto. Vozi se dosta loše, ljudi ne paze.", rekla je Karla iz Samobora za Dnevnik Nove TV

"Malo oko centra ima možda 50 do 100 metara nogostupa, a sve ostalo, i pješaci i promet, odvija se na cesti, i u principu je sve pitanje trenutka", ustvrdio je Željko iz Zagreba.

Načelnik Vira: Trebalo je naći načina da se taj problem riješi

Iz Općine Vir kažu da su svjesni problema. Da bi donekle riješili prometne čepove i eventualne nesreće, neke otočne ceste su pretvorili u jednosmjerne. Međutim, cesta na kojoj se dogodila nesreća nije, govore, pod njihovom ingerencijom, već da je za nju nadležna Zadarska županija.

"Stojim pri tome da je cesta županijska i da je sukladno Zakonu o cestama, nogostup sastavni dio ceste i da je trebalo naći načina da se taj problem riješi", kaže za Dnevnik Nove TV načelnik Marino Radović.

Na putu prema rješavanju problema stoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi

Iz Županijske uprave za ceste odgovaraju da do 2022. godine i Zakona o izmjenama Zakona o cestama, nogostup nije bio dio javne ceste i oni nisu bili nadležni za njegovo građenje, već je to mogla napraviti Općina, kao i postaviti rasvjetu. Svima na putu prema rješavanju problema stoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi. 

"Bilo sa sjeverne, bilo s južne strane, ima oko 60 parcela, privatne vlasnike i to treba riješiti. Znate kakvi su to problemi", kazao je Branko Kutija, šef Županijske uprave za ceste Zadarske županije.

Obje strane se slažu da zajedno trebaju sjesti za stol i spriječiti neku novu tragediju na cesti, izvještava Dnevnik Nove TV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.