Nestale na Himalaji, tražili ih dva dana i na kraju spasili. "Mentalno sam uništena"

Fay Manners (desno) popela se na planinu Chaukhamba sa svojom penjačkom partnericom Michelle Dvorak (lijevo) Foto: Društvene mreže/Fay Manners

Britanska alpinistica progovorila je o svom nedavnom iskustvu nakon što je dva dana preživjela u "brutalnim" uvjetima na Himalaji. Fay Manners, podrijetlom iz Bedfordshirea, i njena penjačka partnerica Michelle Dvorak iz Sjedinjenih Država, zapele su na planini Chaukhamba u sjevernoj Indiji kada je puklo uže koje je vuklo torbe s njihovom hranom, šatorom i opremom za penjanje, ostavivši ih bez zaliha.

Poslale su hitnu poruku i zatražile pomoć na visini iznad 6096 m, ali ih timovi za potragu i spašavanje isprva nisu uspjeli pronaći. Manners je alpinistica, planinarka specijalizirana za teške uspone, koja živi u Chamonixu u Francuskoj. Nakon što je stijena presjekla uže koje se koristilo za vuču torbi sa zalihama, Manners je rekla da je "bila očajna".

“Gledala sam torbe kako padaju niz planinu i odmah sam znala posljedice”, rekla je pa dodala: "Nismo imali ništa od sigurnosne opreme. Nismo imale šatora. Nismo imale peć za topljenje snijega, dakle ni vode. Nismo imale tople odjeće za noć. Nismo imale cepine i dereze za povratak u kamp."

"Neprestano sam se tresla"

Uspjele su poslati poruku hitnim službama, koje su pokrenule akciju potrage i spašavanja. Žene su se sklonile na izbočinu kad je počeo padati snijeg, dijeleći jedinu vreću za spavanje koju su imale. "Osjećala sam se pothlađeno, neprestano sam se tresla, a zbog nedostatka hrane moje tijelo je ostajalo bez energije i nije se moglo ugrijati", rekla je Manners.

Sljedećeg jutra helikopter je došao do uspona, ali ih nije mogao locirati, što znači da su morale provesti još 24 sata na planini. "Pokušali su nas spasiti, ali uvjeti su bili brutalni. Loše vrijeme, magla, visoka nadmorska visina, a i nisu nas mogli pronaći jer je ta strana planine bila ogromna", objasnila je.

"Bile smo očajne"

Nakon što su se uspjele spustiti niz planinu do leda koji se topio, dvije su žene uspjele napuniti malo vode u svoje boce. Manners je rekla da su "jedva preživjele" oluju tog poslijepodneva te drugu noć na hladnoći bez hrane i samo s malo vode.

"Helikopter je ponovo prošao, nije nas mogao vidjeti. Bile smo očajne", rekla je pa dodala: "Znale smo da moramo same pokušati sići jer nam helikopter neće pomoći."

Tog drugog jutra počele su se oprezno spuštati niz stijenu, svjesne da bi njihovo slabo stanje moglo dovesti do kobnih grešaka. U tom ih je trenutku uočio tim francuskih penjača koji su im dolazili ususret. Bili su to spasioci koji su za njihovu situaciju čuli od zajedničkih prijatelja.

Podijelili su svoju opremu, hranu i vreće za spavanje sa ženama i kontaktirali helikopter te mu javili točnu lokaciju. "Plakala sam od olakšanja znajući da bismo mogle preživjeti. Pomogli su nam da prijeđemo strmi ledenjak, što bi bilo nemoguće bez naše opreme, dereza i cepina", rekla je Manners.

"Osjećam se mentalno uništeno"

Rekla je da je presijecanje užeta na kojem su bile torbe s opremom "bio nesretan i vrlo rijedak incident".

Rekla je da se osjeća iscrpljeno, mentalno uništeno i toliko umorno da ne može spavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.