Netanyahu dogovorio plan osvete Iranu, tvrde izraelski mediji

Foto: Profimedia

Izraelski mediji javljaju da su se premijer te zemlje Benjamin Netanyahu, ministar obrane Yoav Gallant i drugi ministri dogovorili o načinu i vremenu odmazde Iranu za nedavni napad stotinama balističkih raketa, prenosi agencija Anadolu.

Izraelska državna televizija KAN javlja da su Netanyahu i Gallant odluku donijeli nakon konzultacija s resornim ministrima. Plan odmazde tek treba biti predstavljen izraelskom ratnom kabinetu, koji bi ga trebao službeno odobriti.

Ministar obrane nedavno najavio "definitivan i smrtonosan" odgovor

Podsjetimo, Gallant je nedavno rekao da će "uskoro odgovoriti" Iranu na raketne napade i da će odgovor biti "definitivan i smrtonosan". Iran je, podsjetimo, 1. listopada izveo dosad najveći vojni napad na Izrael.

Iranci su lansirali stotine balističkih projektila na Izrael, pri čemu je veći dio srušen uz pomoć američkih snaga i drugih saveznika. Izrael je najavio da će odgovoriti na taj napad. 

Amerika nedavno potvrdila da Izraelu šalje najbolji obrambeni raketni sustav na svijetu

Washington je, podsjetimo, nedavno potvrdio da će Izraelu poslati bateriju obrambenog raketnog sustava THAAD, koji mnogi smatraju najboljim takvim sustavom na svijetu.

Obrambeni sustav THAAD jedno je od najmoćnijih proturaketnih oružja američke vojske, sposobno presresti balističke projektile na udaljenostima od 150 do 200 kilometara i s gotovo savršenom stopom uspješnosti tijekom testiranja.

Jedna od takvih baterija sada stiže u Izrael kako bi pomogla u jačanju ionako impresivne sposobnosti te zemlje da se suprotstavi nadolazećim projektilima nakon iranskih napada na Izrael 13. travnja i ponovno 1. listopada, tvrdi Pentagon. Ali za to su mu potrebni američki vojnici na terenu.

Američka vojska poslat će oko 100 vojnika u Izrael da upravljaju baterijom. Iran je obavijestio SAD da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je u subotu iranski izvor za CNN.

Izrael već ima niz sličnih sustava, ali...

Izrael već ima brojne proturaketne sustave dizajnirane za obaranje nadolazećih projektila. Davidova praćka, zajednički projekt izraelskog RAFAEL Advanced Defense Systema i američkog obrambenog diva Raytheona, koristi kinetičke "hit-to-kill" presretače Stunner i SkyCeptor za uništavanje ciljeva udaljenih i do 300 kilometara.

Iznad Davidove praćke dolaze izraelski sustavi Arrow 2 i Arrow 3, razvijeni u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Arrow 2 koristi fragmentacijske bojeve glave za uništavanje nadolazećih balističkih projektila u njihovoj završnoj fazi - dok poniru prema svojim ciljevima - u gornjoj atmosferi. Arrow 3 koristi "hit-to-kill" tehnologiju za presretanje nadolazećih balističkih projektila u svemiru, kao što THAAD može činiti.

Zašto baš sad šalju takvo oružje Izraelu?

Podsjetimo, Iran je u napadu na Izrael 1. listopada ispalio oko 200 balističkih projektila. Mnoge je oborila izraelska zračna obrana, no Iran je uspio pogoditi zračnu bazu u kojoj se nalazi izraelska eskadrila lovaca F-35. Projektil je također pao manje od kilometra od sjedišta Mosada, izraelske obavještajne agencije.

Napad je zorno demonstrirao ograničenja izraelske protuzračne obrane, a Izrael je pokušao rasporediti više presretača srednjeg i dugog dometa kako bi popunio praznine. SAD je sudjelovao u obaranju nekih od projektila, ali Izrael je tražio da učini više prije moguće sljedeće runde iranskih balističkih raketa.

Poruka Iranu, ali i Izraelu

Slanje THAAD-a ima i značajno političko značenje. Tako, naime, Washington šalje signal Iranu da Amerika podržava Izrael u tom sukobu i da je spreman poslati svoje najnaprednije oružje u tu svrhu.

Međutim ta obveza dolazi sa zahtjevom: Washington želi da Izrael obuzda svoju odmazdu protiv Irana i izbjegne napade na nuklearna ili naftna postrojenja. Iako ne može kontrolirati ono što Izrael radi, može se nadati da bi nakon postavljanja baterije THAAD-a, između ostalog, izraelski čelnici bili spremniji poslušati američke zahtjeve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.