Netanyahu išao protiv svojih ministara? Odbio je dvodnevno primirje s Hamasom u Gazi

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je inicijativu koju je Egipat predložio za kratkoročni prekid vatre s Hamasom u Pojasu Gaze.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi iznio je prijedlog za prekid vatre u Pojasu Gaze kako bi se olakšao potencijalni razmjenu zarobljenika, s ciljem dugotrajnijeg primirja. Mediji iz regije prije su objavili da je Hamas spreman prihvatiti prijedlog Egipta o početnom dvodnevnom primirju tijekom kojeg bi se oslobodilo nekoliko talaca. 

Netanyahu išao protiv svojih ministara?

“Predložili smo dvodnevno primirje u Pojasu Gaze kako bismo razmijenili četiri taoca (Izraelaca) za neke zatvorenike (Palestince), a zatim će se pregovarati deset dana kako bi se prekid vatre pretvorio u trajni primirje”, rekao je Al-Sisi tijekom zajedničke konferencije za novinare s predsjednikom Alžira Abdelmadjidom Tebbouneom u Kairu.

Unatoč navodnoj podršci većine izraelskih ministara egipatskom prijedlogu, Tel Aviv je odlučio odbiti sporazum zbog protivljenja Netanyahua, koji je naglasio da će se "pregovori voditi samo pod vatrom", navodi izraelski Kanal 12.

Izrael procjenjuje da je 101 osoba još uvijek u zarobljeništvu Hamasa u Pojasu Gaze, a strahuje se da su neki već ubijeni ili od strane Hamasa ili u izraelskim napadima na gusto naseljeno područje enklave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.