Nevini trojac iz SAD-a proveo 36 godina u zatvoru. Dobit će ogromnu odštetu

Foto: Mid-Atlantic Innocence Project

BALTIMORE će platiti 48 milijuna dolara trojici crnaca koji su proveli po 36 godina u zatvoru zbog ubojstva koje nisu počinili. U sklopljenom sporazumu se navodi da ih je policija pogrešno uhitila kao tinejdžere. Najveću nagodbu u povijesti Marylanda jednoglasno je ovaj tjedan odobrio Gradski odbor za procjenu Baltimorea, zatvarajući saveznu tužbu koju je pokrenuo trojac nakon oslobađanja 2019. godine.

Trojac je tvrdio da detektivi imaju obrazac vršenja pritiska na svjedoke, odnosno da se nisu tako ponašali samo u njihovom slučaju starom gotovo 40 godina. Državni tužitelj grada Baltimorea proglasio ih je nevinima nakon ponovne istrage. Očevici su se odrekli prijašnjih svjedočenja koja su doprinijela nepravomoćnim osudama, piše Associated Press.

"Ovo su muškarci koji su otišli u zatvor kao tinejdžeri, a izašli kao mladi djedovi u svojim pedesetima", kazao je Justin Conroy, glavni pravni savjetnik policijske uprave Baltimorea. Alfred Chestnut, Andrew Stewart i Ransom Watkins - danas poznati kao Trojac iz Harlem Parka - dobit će svaki po 14.9 milijuna dolara. 

Jakna je bila ključan dokaz

Conroy je objasnio da će preostalih 3.3 milijuna dolara pokrivati pravne troškove. Vlasti su uhitile maloljetnike u studenom 1983. zbog ubojstva 14-godišnjeg DeWitta Ducketta. Tinejdžer je išao na nastavu kada je ubijen. Na sebi je nosio plavu Georgetown jaknu. 

Policija je pronašla takvu jaknu tijekom pretrage kuće Chestnutovih za Dan zahvalnosti, ali je Chestnutova majka imala račun za nju, naveli su iz Mid-Atlantic Innocence Projecta, skupine za pravnu pomoć koja je pomogla dokazati nevinost trojice muškaraca.

2018. godine je otkriveno da je više svjedoka reklo službenicima da je drugi 18-godišnjak ubojica. Jedan ga je učenik vidio kako bježi i baca pištolj kad je policija stigla u srednju školu Harlem Park. Vlasti su u to vrijeme usredotočile svoju istragu na trojac, a drugi osumnjičenik je ubijen iz vatrenog oružja 2002. 

Nagodba govori o "velikim nepravdama" koje čini "pravosudni sustav", poručio je gradonačelnik Baltimorea Brandon Scott. "Naš grad je u poziciji da 2023. doslovno plaća za nedolično ponašanje policajaca koje se dogodilo prije više desetljeća. Ovo je dio cijene koju naš grad mora platiti kako bi ispravio mnoge nepravde", dodao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.