Nevrijeme stiglo u Hrvatsku, upaljen narančasti alarm. Tornado u Sloveniji

Foto: Screenshot Windy

DHMZ je u popodnevnim satima dignuo razinu upozorenja za dvije hrvatske regije. Naime, za zagrebačku i karlovačku regiju više ne vrijedi žuto upozorenje kao što je to bio slučaj ranije danas, nego narančasto. 

Upozorenja su, podsjetimo, izdana zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena. Za osječku, riječku i gospićku regiju na snazi je ostalo žuto upozorenje. Samo za Dalmaciju i jug Hrvatske danas nije upaljen meteoalarm. 

Nevrijeme stiglo u Sloveniju pa onda i u Hrvatsku. U Zagrebu jaka kiša i grmljavina

Nevrijeme je oko 18 sati stiglo u Sloveniju, a jedna fronta je već stigla na Hrvatsku. Naime, jedna grmljavinska fronta prošla je kod Ptuja i došla nad Hrvatsko zagorje. Druga fronta ušla je iz Italije u Sloveniju i prošla Slovenijom prema Hrvatskoj. 

Na širem zagrebačkom području oko 19 sati počeo je puhati jači vjetar.

Oko 21:30 počela je padati kiša i grmjeti. Ubrzo je kiša pojačala.

Upozorenja DHMZ-a o narančastom i žutom upozorenju prenijelo je i Ravnateljstvo civilne zaštite. 

🟠DHMZ izdao za danas, 1. kolovoza 2023., narančasto upozorenje za grmljavinu za zagrebačku i karlovačku regiju ➡️Lokalno...

Posted by Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH on Tuesday, August 1, 2023

Tornado u Sloveniji, pijavica u Italiji

U Sloveniji je zabilježen i tornado i to u Ilirskoj Bistrici između Postojne i Rijeke. Nije bilo posve jasno radi li se o pijavici ili tornadu, o Agencija Republike Slovenije za okoliš (ARSO), u sklopu koje djeluje i slovenska meteorološka služba, navela je kako se radi o tornadu s udarima vjetra preko 100 km/h te da je najjači udar imao 107 km/h. Kažu kako je srećom trajao tek nekoliko minuta.

Tornado v Ilirski Bistrici ⚠️😱 Situacijo še preverjamo! Poroča Anja Dolinšek.

Posted by Neurje.si on Tuesday, August 1, 2023

U Šmarju pri Jelšaj, gradiću između Celja i granice s Hrvatskom, pala je tuča.

Zdenka Vehovar poroča o toči v Šmarju pri Jelšah. Kako je stanje pri vas?

Posted by Neurje.si on Tuesday, August 1, 2023

U Italiji, blizu Jesola, gradića u regiji Veneto, zabilježena je nova superćelija koja je rezultirala i pijavicom.

Tornado/tornadna tromba v Italiji blizu kraja Jesolo. Foto: Ricky Zannini

Posted by Neurje.si on Tuesday, August 1, 2023

Pogledaju li se meteorološki radari, Hrvatska je sa sjeverne i sjeverozapadne strane praktički okružena kišnim vremenom koje prate i munje. 

Još se jedna fronta s dosta munja pojavila u Sloveniji, tik uz hrvatsku granicu između graničnog prijelaza Rupa i Čabra. 

Jedna fronta prošla je nad područjem Čazme i Bjelovara, prešla preko Virovitice i dalje prema Mađarskoj. 

Kasno popodne i navečer dolazak nevremena, mogući udari vjetra i grmljavina, ali i tuča

Prognoza oluja na stranici Neurje.si za danas je označila 1. stupanj opasnosti za cijeli pojas od Italije preko Hrvatske i Mađarske jer će ponegdje biti i jače oluje. Moguća je tuča.

Kasno popodne se ponajprije na sjevernom Jadranu i sjeverozapadu unutrašnjosti očekuje mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće jače izraženi, a navečer i u noći na srijedu proširit će se na istok i jug.

Prolazak olujnog pojasa može biti praćen jačim udarima vjetra i pljuskovima uz grmljavinu, a opet će biti moguća lokalna tuča.

Prognoza za danas

"Postupan porast naoblake sa zapada. Kasno popodne se ponajprije na sjevernom Jadranu i sjeverozapadu unutrašnjosti očekuje mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće jače izraženi, a navečer i u noći na srijedu proširit će se na istok i jug. Vjetar većinom umjeren jugozapadni i jugoistočni, navečer uz pljuskove prolazno jak sjeverni. Na Jadranu južni i jugozapadni u okretanju na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 31, na moru od 30 do 33 °C", prognoza je DHMZ-a za danas.

Nestabilno i sutra

I sutra se očekuje nestabilno vrijeme u većem dijelu zemlje.

"Uz više oblaka u noći i ujutro još ponegdje kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na istoku i jugu. Potom na Jadranu pretežno, u unutrašnjosti djelomice sunčano, a kratkotrajni popodnevni pljuskovi mogući su u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni.

Na Jadranu većinom umjereno jugo i južni vjetar, prijepodne na sjevernom dijelu prolazno jaka bura, podno Velebita na udare olujna. Najniža temperatura zraka od 15 do 18, na moru između 21 i 26 °C. Najviša dnevna između 27 i 32 °C", piše DHMZ.

Nestabilno će biti i nakon srijede, iako će u srijedu, a posebno u četvrtak, u većini zemlje biti dosta sunca pa i vruće. Nova promjena, jača od prethodne, stiže u petak. Očekuju nas pljuskovi, grmljavina i pad temperatura, i to u cijeloj zemlji. 

>> Prijeti nevrijeme, izdana upozorenja. Vakula objavio prognozu za kolovoz i jesen

Meteorolog: Navečer moguća nevremena uz slovensku granicu, a tijekom noći uz mađarsku granicu i onu s BiH

Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić komentirao je upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda koja su danas na snazi za velik dio Hrvatske.

"Moguće je da će biti nevremena. Gotovo uvijek kad nam ljeti stiže hladna fronta postoji mogućnost za lokalno nevrijeme. Poneko nevrijeme moguće je u prvom dijelu večeri uz slovensku granicu, a zatim malo kasnije, tijekom noći, uz mađarsku granicu i granicu s BiH", rekao je.

"Na snazi su žuta i narančasta upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda za večer i noć pred nama. Ta upozorenja ponajprije se odnose na izraženije pljuskove, grmljavinu, obilniju kišu i pojačan vjetar koji može doseći brzinu od 70-ak kilometara na sat", dodao je.

Zbog toga treba biti i oprezan.

"Znamo da su stabla oštećena u velikom dijelu kopnene Hrvatske, pa i ponegdje na sjevernom Jadranu, tako da i znatno slabiji vjetar od onog kojeg smo prije dva tjedna imali u Zagrebu i Slavoniji može uzrokovati lomljenje i padanje većih grana", objasnio je Vikić-Topić.

Novo nevrijeme već za nekoliko dana

"U svakom slučaju, ova večerašnja fronta donosi u prvom redu kišu, pljuskove i grmljavinu. Nakon 20 sati vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove i naglo ojačati. Što se tiče tuče, rekao bih da je večeras manja vjerojatnost za nju, ali uz frontu se ne može isključiti, ponajprije na Kvarneru", rekao je.

Nakon ovog, novo nevrijeme stiže nam već za nekoliko dana.

"U petak nam stiže nova fronta i izgleda da je ta jača. Riječ je o jednoj prilično dubokoj visinskoj dolini koju će pratiti prizemna ciklona i pripadajuća fronta. To je situacija koja nije toliko uobičajena ljeti ili se barem češće događa pred kraj ljeta, nakon Velike Gospe. Do tog pogoršanja imamo još tri dana, tako da je još rano za neke precizne prognoze, no zasad možemo reći da će temperatura sigurno osjetno pasti, na kopnu za 10-ak stupnjeva, a na Jadranu oko pet stupnjeva. Vjerojatno će lokalno biti obilnije kiše, osobito na zapadu zemlje, a na obali i nevera. I to će ovaj put pljuskovi i zahladnjenje zahvatiti i Dalmaciju", najavio je meteorolog.

"U drugoj polovici kolovoza toplije i sunčanije"

Ipak, nestabilno vrijeme ne znači da je ljeto gotovo.

"Bit će još ljetnih temperatura i mogućnosti za kupanje u moru, no nakon ovog pogoršanja u petak, temperatura će ipak nešto sporije rasti. Barem tjedan dana će izostati neke velike vrućine, no ne treba se brinuti jer bit će sunca, osobito na obali. Prema dugoročnim prognozama, čini se da bi u drugoj polovini kolovoza moglo biti toplije i sunčanije", zaključio je Vikić-Topić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.