Nevrijeme u Zagrebu izbijalo šahtove, rušilo drveće. Poplava u dijelu grada

Foto: Igor Kralj,Neva Zganec/PIXSELL

Nešto iza 1 sat u noći u kopnenu Hrvatsku stiglo je najavljeno nevrijeme koje nagovještava kraj dugog toplinskog vala. U Zagrebu i okolici je tijekom noći snažno grmjelo. Sijevalo je, pljuštala je kiša i puhao vjetar. Temperatura je uslijed nevremena značajnije pala, jutros je u 8 sati u Zagrebu izmjereno 20 stupnjeva.

U Zagrebu i okolici palo puno kiše, u dijelu grada poplava. Niz intervencija

Na zagrebačkom području kiša je padala gotovo cijelu noć, a prema izvještaju Facebook stranice Kad će kiša, u nekim dijelovima palo je do 100 litara kiše po četvornom metru, što je više od mjesečnog prosjeka za srpanj.

Dobro jutro. Kako i bude s ljetnim promjenama, negdje potop, negdje ni kap kiše. Najviše je palo na zagrebačkom...

Posted by Kad će Kiša on Friday, July 19, 2024

Zagreb-Trešnjevka Video: Štefka Oresković Kovačić

Posted by Neverin on Friday, July 19, 2024

Vatrogasci su noćas imali čak 60-ak intervencija. 

Grižanska, velika ulica u Donjoj Dubravi je poplavila, kao i glavna cesta u Vukomercu te dio ceste u Lučkom. Poplavilo je i igralište u Buzinskoj ulici. 

Nevrijeme je također rušilo stabla. 

>> FOTO Ovo je zagrebački park Maksimir nakon nevremena

> Vlastite fotografije posljedica nevremena možete nam poslati na desk@index.hr

Grad Zagreb: Vatrogasci odradili 60-ak intervencija, Zagrebačke ceste 14. Nevrijeme rušilo stabla, izbijalo šahtove...

O nevremenu se jutros priopćenjem oglasio Grad Zagreb. 

"Noćas je Zagreb pogodilo nevrijeme s jakom kišom i vjetrom. Brzim intervencijama gradskih službi, već do jutros su gotovo sve posljedice nevremena otklonjene i grad normalno funkcionira. 

Tijekom noći i jutra zagrebački vatrogasci odradili su 60-ak intervencija, najvećim dijelom ispumpavanja vode, a zatim i uklanjanja stabala, tendi i ostalog. Linije ZET-a voze redovno. Jutros nije vozila autobusna linija u Vukomercu kod Čingaća gdje je cesta bila potopljena pa je linija 215 bila preusmjerena, no u međuvremenu je to riješeno. 

Zagrebačke ceste imale su 14 intervencija. Većinom su bili izbijeni šahtovi i slivničke rešetke zbog količine vode, koja se povlači. Još je nekoliko semafora izvan funkcije te se oni prioritetno osposobljavaju u koordinaciji s MUP-om. Ekipe Zrinjevca otklanjaju dijelove stabala oštećenih u nevremenu."

Oglasila se i civilna zaštita

Ravnateljstvo Civilne zaštite javilo je da su noćas imali oko 30 dojava o poplavljenim podrumima, stanovima te srušenim stablima na javnim površinama.

⛈ Nevrijeme praćeno obilnom kišom i vjetrom zahvatilo je noćas područje Grada Zagreba i Zagrebačku županiju 📞...

Posted by Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH on Friday, July 19, 2024

Upozorenja DHMZ-a. Kraj toplinskog vala uskoro u cijeloj Hrvatskoj

Više nema crvenih i narančastih upozorenja zbog toplinskog vala. Danas je na snazi samo žuto upozorenje za područja Knina, Splita i Dubrovnika, dok ostatak Hrvatske nije pod opasnošću od vrućina. Takva situacija očekuje se i u narednim danima.

DHMZ je zbog grmljavinskog nevremena i obilnih kiša izdao narančasto upozorenje za zagrebačku regiju (do 21 sat) i riječku regiju (do 18 sati).

"Mogući obilni pljuskovi i veća količina kiše u kratkom vremenu. Količina oborine > 30 mm. Budite oprezni i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", poručuju iz DHMZ-a.

S naletom pljuskova praćenih grmljavinom, val vrućine će danas popustiti u unutrašnjosti, a u nedjelju i na Jadranu. Iako u blizini naših krajeva nema prizemnih frontalnih sustava, unutar polja sniženog tlaka zraka sa zapada nam pritječe vlažan i nestabilan zrak u višim slojevima atmosfere, prognoza je meteorologinje Tomislave Hojsak za HRT. Pročitajte i njezinu detaljniju prognozu za danas, sutra te početak novog tjedna. 

Kakvo nas vrijeme čeka danas

Danas će na istoku biti promjenljivo oblačno. Pljusak s grmljavinom moguć je već ujutro, no glavnina njih stiže poslijepodne. Ponegdje mogu biti izraženi te praćeni pojačanim vjetrom. Inače će puhati umjeren sjeveroistočnjak. Danju još ponegdje do 30 stupnjeva.

U središnjoj Hrvatskoj vrlo toplo, od 25 do 29. Uz promjenljivu naoblaku bit će pljuskova s grmljavinom, izraženih i obilnih već ove noći na sjeveru, a drugdje u subotu poslijepodne. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar.

U prvom dijelu subote i na zapadu izraženi pljuskovi s grmljavinom, duž obale moguće i nevrijeme s olujnim udarima vjetra. Poslijepodne sunčanije. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak, na moru nakon bure umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura od 23 do 26, na moru od 28 do 31.

U Dalmaciji većinom sunčano i malo manje vruće nego danas uz 32 do 34 stupnja. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su u unutrašnjosti, no poneki se ne može isključiti ni na obali i otocima. Poslijepodne će zapuhati umjeren do jak maestral i jugozapadnjak.

Vjerojatnost za pljuskove u subotu je najmanja na jugu, gdje će subota proteći uz obilje sunca te dnevnu izmjenu bure i smorca na malo do umjereno valovitom moru. Danju će biti vruće, od 32 do 34 stupnja.

Nedjelja stabilnija

Izraženi i rasprostranjeni pljuskovi s grmljavinom očekuju se opet u ponedjeljak. No poneki pljusak ili malo kiše ne mogu se isključiti ni tijekom stabilnije nedjelje i utorka. Od ponedjeljka će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura oko prosječne.

I na moru u ponedjeljak nestabilno, ali pljuskovi i grmljavina neće biti česti kao na kopnu te bi mogli zaobići neke dijelove obale. U nedjelju i utorak pretežno sunčano i uglavnom suho.

Bura će puhati na sjeveru, u Dalmaciji maestral. A vrućina će biti podnošljivija nego proteklih dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.