Blago pala nezaposlenost u Hrvatskoj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Stopa nezaposlenosti u eurozoni bila je stabilna u kolovozu, a u Hrvatskoj je blago snižena i spustila se još dublje ispod prosjeka na području primjene zajedničke valute, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) zadržala se u kolovozu na srpanjskih 6.4 posto. U odnosu na isti mjesec lani smanjena je za 0.2 postotna boda, prema izvješću europskog statističkog ureda.

Na razini EU kliznula je za 0.1 postotni bod u odnosu na srpanj, na 5.9 posto. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je šest posto.

Eurostat procjenjuje da je u EU u kolovozu bez posla bilo nešto više od 13 milijuna građana, od čega gotovo 11 milijuna u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u eurozoni u kolovozu pao za 94 tisuće, a u EU za 108 tisuća. Na godišnjoj razini smanjen je za 233 tisuće u eurozoni i za 142 tisuće u EU.

Hrvatska ispod prosjeka

I u kolovozu je samo Španjolska bilježila dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, od 11.3 posto. Najbliža joj je i na kraju ljeta bila Grčka sa stopom od 9.5 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u kolovozu iznosila 4.9 posto i bila za 0.1 postotni bod niža nego u srpnju.

Bez posla je u Hrvatskoj u kolovozu bilo 85 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u srpnju. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz broj im se smanjio za 20 tisuća.

Najbliže Hrvatskoj bile su u kolovozu Austrija i Slovačka sa stopom nezaposlenosti od 5.3 posto, pokazuju tablice.

Najnižu stopu nezaposlenosti ponovno su bilježile Češka i Poljska, od 2.6 odnosno 2.9 posto. Slijedi Malta s tri posto, a blizu su i Slovenija i Njemačka s 3.3 odnosno 3.5 posto.

Dvoznamenkasta nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je u kolovozu 14.1 posto i bila je za 0.1 postotni bod niža nego u srpnju. U usporedbi s istim mjesecom lani niža je za 0.7 postotnih bodova.

U EU snižena je za 0.2 postotna boda, na 14.3 posto. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz smanjena je za pola postotnog boda.

Statističari procjenjuju da je u EU u kolovozu bez posla bilo gotovo 2.77 milijuna mladih, od čega 2.23 milijuna u eurozoni. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine broj nezaposlenih mladih smanjen je u eurozoni za 128 tisuća, a u EU za 102 tisuće.

Španjolska je i u kolovozu, prema dostupnim podacima, bilježila najvišu stopu nezaposlenosti među mladima, od 24.7 posto. Najbliža joj je i u zadnjem ljetnom mjesecu bila Švedska sa stopom od 23.8 posto.

Slijede Estonija i Slovačka sa stopama nezaposlenosti od 22.7 odnosno 20.9 posto, a u skupini zemalja sa stopama iznad 20 posto još su samo Litva i Luksemburg, gdje su iznosile 20.5 odnosno 20.4 posto.

Blizu su i Grčka i Portugal s 19.4 odnosno 19 posto.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je i u kolovozu Njemačka, od 6.8 posto. U skupini zemalja s jednoznamenkastim stopama još su samo Nizozemska i Malta gdje je iznosila 8.9 posto, pokazuju tablice.

Eurostat nije raspolagao mjesečnim podacima o nezaposlenosti mladih iz Belgije, Hrvatske, Cipra, Rumunjske i Slovenije.

U drugom kvartalu Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 16.7 posto, uz 21 tisuću nezaposlenih, potvrdio je Eurostat u najnovijem izvješću. U prva tri mjeseca iznosila je prema revidiranim podacima 17.2 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.