Nizozemska banka zamislila propast eura: Europa bi pala u duboku recesiju!

NIZOZEMSKA banka ING donijela je svoju prognozu što bi se dogodilo kada bi se ove godine eurozona raspala pod pritiskom pomoći Grčkoj i problema koji su zahvatili i druge zemlje.

ING je svoju studiju nazvao "kvantifikacija nezamislivog", a u njoj ističe kako bi u prvog godini od nestanka eura proizvodnja u zemljama članicama eurozone pala za 5 do 9 posto, piše Guardian. Vrijednost novih starih-starih nacionalnih valuta bila bi i do 50 posto manja naprema novoj njemačkoj marki.

SAD na rubu recesije

Duboka recesija koja bi zahvatila eurozonu osjetila bi se i u zemljama koje ne pripadaju monetarnoj uniji, što znači da efekt ne bi izostao niti u Hrvatskoj. Prema ING-u, tada bi naglo ojačao dolar, što bi i SAD ponovno dovelo na rub recesije.

Šef istraživačkog tima ING-a Mark Cliffe je kazao kako im nije bila namjera ocijeniti kolika je vjerojatnost propasti eura, već su željeli otkriti što bi to donijelo. "Ne bavimo se dugoročnim posljedicama raspada eurozone, ali smatramo da je inicijalna trauma toliko ozbiljna da bi trebalo potaknuti sve one koji se olako zalažu za izlazak iz eurozone da dobro razmisle", zaključio je Cliffe.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.