Nizozemska vlada uvodi strože mjere za azil i kontrole na granicama

Ilustracija: EPA

Nizozemska kreće u pooštravanje zakona o azilu i u studenom planira uvesti granične kontrole, no neće proglasiti izvanredno stanje koje zagovara desničarski čelnik Geert Wilders.

Wilders, čija je stranka dobila najviše glasova na izborima u studenom 2023., objavio je to u srijedu na X-u. Neće doći do izvanrednog stanja, ali bit će "hitnih strožih mjera. S time sam stvarno zadovoljan", objavio je Wilders na X-u.

Koalicijski partneri mjesecima su raspravljali o strožim pravilima o dobivanju azila u zemlji. Wilders se nadao proglašenju izvanrednog stanja kako bi se progurale stroge mjere bez odobrenja parlamenta. Druge stranke nisu se složile, tvrdeći da za to nema pravne osnove.

Žele dijelove Sirije proglasi sigurnima

Prema predloženim mjerama, status azilanta ubuduće će vrijediti najviše tri godine. Koalicija si je postavila za cilj da vrati sirijske izbjeglice i barem dijelove Sirije proglasi sigurnima.

Oni kojima je u Nizozemskoj priznat status izbjeglica imat će manja prava po pitanju smještaja.

Broj tražitelja azila u zemlji stabilizirao se na oko 40.000 godišnje. No teško im je pronaći smještaj, što je djelomično rezultat proračunskih rezova, a djelomično opće smanjene ponude smještaja u Nizozemskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.