Veliko ulaganje nizozemske zračne luke: "Najveći investicijski plan u povijesti"

Foto: EPA

Amsterdamska zrakoplovna luka Schiphol, jedno od glavnih europskih zračnih središta, danas je poručila da će uložiti šest milijardi eura do 2029. u ono što je nazvala najvećim investicijskim planom u svojoj povijesti. Zračna luka povećala je svoju prethodno najavljenu investiciju od tri milijarde eura u razdoblju od 2024. do 2027., priopćivši da će se veliki dio planirane obnove i radova na održavanju zračne luke nastaviti i nakon toga.

"Naša infrastruktura temelj je naše usluge, ali trenutno je daleko od onoga što želimo ponuditi našim putnicima kao kvalitetna zračna luka u Nizozemskoj", rekao je izvršni direktor Schiphola Pieter van Oord. Schiphol je izvijestio da u cijeloj 2024. očekuje da će ukupno kroz luku proći između 65 i 68 milijuna putnika, dok će ukupan broj letova biti između 470.000 i 473.000.

Problem s bukom

Nizozemska vlada je prošle godine, uz Schipholovu podršku, pokušala ograničiti letove na oko 450.000, odnosno 10 posto ispod razine iz 2019., u pokušaju da ograničiti buku. No, pokleknula je pod pritiskom industrije i prigovorima EU-a koji je rekao da bi prvo trebala istražiti druge mogućnosti za smanjenje buke.

U prosincu je Schipol priopćio da će ove godine imati kapacitete od 483.000 letova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.