Da se pitalo ustaše, ovaj tip bi bio hrvatski kralj

Foto: Wikipedia

Krajem rujna 1943. godine rodio se Amedeo od Savoje, sin talijanskog vojvode od Aoste, kojemu je za vrijeme NDH obećano hrvatsko prijestolje. Talijanski vojvoda od Aoste trebao je na prijedlog Mussolinija uzeti ime Tomislav II. i biti monarh hrvatske fašističke države. Amedeo danas živi u Toskani.

Tomislav II., kralj Hrvata

Kada su ustaše preuzeli vlast u Hrvatskoj, talijanska vlada s njima je dogovorila brojne ustupke koji su skupo koštali Hrvatsku onog vremena. Prvenstveno je predana čitava istočna obala Jadrana, a u pokrajinskim područjima, gdje je bila razvijena industrija, Talijani su imali vrlo povoljne koncesije. Osim toga, stacioniranu vojsku na hrvatsko-talijanskoj granici plaćala je sama NDH, premda je državna blagajna bila bez lipe.

Iako je Pavelić bio poglavnik i kontrolirao sve poluge vlasti u zemlji, u NDH je trebao vladati Tomislav II., odnosno vojvoda od Aoste, no on nikada nije stigao u Hrvatsku. Umro je 1948. godine u Argentini, pet godina nakon što mu se rodio sin Amedeo.

Amedeo je većinu života proveo mirno i s obitelji. Kada je imao dvadeset godina, oženio je portugalsku plemkinju Klaudiju Orleansku, porijeklom Francuskinju. Tijekom života selili su se po cijeloj Europi, a pred kraj života Amedeo živio u malom mjestu San Rocco u Italiji, blizu Firence. Pred kraj života bavio se uzgojem vina. Umro je 1. lipnja 2021. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.