Njemačka jača provjere zaposlenika vlade, IT-a i komunikacija. Strah ih špijuniranja

Ilustracija: EPA

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova jučer je priopćilo da će nacrt zakona proširiti mjere revizije za osoblje u osjetljivim područjima, kao što su IT i komunikacije, u vladi i u "kritičnoj infrastrukturi".

Njemačka je doživjela porast u slučajevima sumnje u špijuniranje povezane s Rusijom od invazije na Ukrajinu, a i s Kinom. 

Ministrica: Prijetnja demokraciji od špijunaže i sabotaže dosegnula je novu dimenziju

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser objasnila je da je prijetnja demokraciji od špijunaže i sabotaže dosegla "novu dimenziju", piše Deutsche Welle.

"Ruska agresija u Europi iz temelja je promijenila sigurnosnu situaciju. Njemačka je također u fokusu obavještajnih službi drugih zemalja", upozorio je Faeser.

"Kako bismo smanjili sigurnosne rizike, morat ćemo još bolje promotriti kome povjeravamo važne zadaće i povjerljive informacije u sigurnosno relevantnim područjima države i naše kritične infrastrukture", dodala je.

Što se mijenja u zakonu?

Nacrtom zakona uvode se proširene mjere obvezne provjere za osoblje na radnim mjestima važnim za sigurnost, kao što su IT i komunikacije.

Konkretno, to se odnosi na kritičnu infrastrukturu kao što su željeznice i kontrolni centri za opskrbu električnom energijom — plus najviše razine savezne vlade.

Tu spadaju ministarstva, kancelarija i ured saveznog predsjednika. Provjeravalo bi se jesu li kandidati imali problematične komentare i izjave na internetu te društvenim mrežama.

"Nećemo dopustiti da ekstremisti sabotiraju našu demokratsku ustavnu državu iznutra", rekao je Faeser. Vlada je jučer odobrila zakon, a sada ga moraju usvojiti zastupnici prije nego što nove mjere postanu zakon.

Zašto je Njemačka zabrinuta?

Nekoliko slučajeva navodnog špijuniranja za Moskvu potreslo je Njemačku od ruske invazije na Ukrajinu 2022.

U jednom slučaju, bivši njemački obavještajni časnik optužen je za prosljeđivanje informacija Rusiji koje pokazuju da je Berlin imao pristup pojedinostima o plaćeničkim operacijama Moskve u Ukrajini.

Kineska špijunaža također izaziva sve veću zabrinutost. U travnju je u najčuvenijem takvom slučaju uhićen pomoćnik člana Europskog parlamenta iz njemačke krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) pod sumnjom da je špijunirao za Peking.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.