Njemačke industrijske tvrtke u sve većim problemima. Muče ih cijene i energija

Foto: EPA

Nepouzdana opskrba energijom i visoke cijene prepreke su proizvodnji i ulaganjima njemačkih industrijskih kompanija pa sve više njih razmišlja o selidbi u inozemstvo, pokazalo je danas istraživanje Njemačke industrijske i trgovačke komore DIHK. Nešto više od trećine anketiranih kompanija razmišlja o smanjenju proizvodnje odnosno o selidbi u inozemstvo, pokazalo je istraživanje DIHK-a koje je obuhvatilo 3.300 tvrtki. Prije godinu dana njihov udio iznosio je 31 posto, a u 2022. samo 16 posto.

U sektoru energetski intenzivnih tvrtki tu opciju razmatra njih 45 posto. "Povjerenje njemačkog gospodarstva u energetsku politiku ozbiljno je narušeno", zaključio je zamjenik izvršnog direktora DIHK-a Achim Dercks. Vlada tvrtkama nije uvjerljivo demonstrirala perspektivu pouzdane i cjenovno pristupačne opskrbe energijom, dodao je Dercks. "Tko to ne uvidi, svjedočit će na kraju deindustrijalizaciji naše zemlje", istaknuo je.

Problem s paketima mjera

Vladin paket mjera koje bi trebale osigurati povoljnije okruženje za industrijsku proizvodnju nije dovoljan, ocjenjuje čelnik DIHK-a, i ne sadrži rješenja za opskrbu energijom i za cijene, a ti su faktori trenutno ključni za brojne kompanije.

Zbog visokih troškova energije više od trećine industrijskih tvrtki u Njemačkoj smanjuje ulaganja u temeljne procese, pokazalo je istraživanje DIHK-a, a dvije trećine njih smatra da ugrožavaju njihovu konkurentnost.

Ministarstvo gospodarstva predložilo je prošle godine subvencioniranje cijena struje za industriju, no ministarstvo financija osporilo je prijedlog i bacilo ga u koš nakon što je presuda ustavnog suda o neustavnoj potrošnji novca iz pandemijskog fonda prisilila vladajuću koaliciju na smanjivanje rashoda u proračunu za 2024. godinu.

Smanjuju se ulaganja u zaštitu klime

U uvjetima cjenovnih pritisaka i smanjene proizvodnje, četvrtina kompanija smanjuje i ulaganja u zaštitu klime. Njihov odnos prema energetskoj tranziciji spustio se pak na vrlo nisku razinu, priopćio je DIHK.

"Do 2023. mnoge kompanije vidjele su u energetskoj tranziciji i poslovnu priliku, ali rizici su, po njihovom mišljenju, u posljednje vrijeme nedvojbeno nadmašili prednosti", rekao je Dercks..

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.