Njemačke izvoznike brinu Kina i SAD

Foto: Shutterstock

NJEMAČKI izvoznici očekuju 'mršavu' 2023. godinu, a najviše ih brinu širenje covida u Kini i oprez kupaca u SAD-u zbog rasta cijena, objavila je udruga za veleprodaju i vanjsku trgovinu BGA. "Izvoz neće pasti u 2023. godini, ali ne možemo očekivati ni snažan rast", rekao je predsjednik BGA Dirk Jandura u intervjuu za Reuters.

"Uspjeh bi bila i pozitivna nula u realnom izrazu", dodao je Jandura. Glavni su trgovinski partneri Njemačke SAD i Kina.

Peking je ovog mjeseca odustao od politike nulte tolerancije prema covidu i virus se sada širi gotovo bez prepreka. Iako bi se gospodarstvo iduće godine trebalo snažno oporaviti, idući tjedni i mjeseci bit će teški budući da raste broj zaraženih radnika. "Brine nas i SAD", naglasio je šef BGA. "Euro je ponovo ojačao nakon što je Europska središnja banka podigla kamatne stope, a to neće biti poticaj izvozu", objasnio je.

Više kamatne stope po njegovim riječima već utječu na situaciju u SAD-u, posebice u građevinskom sektoru.

ECB i američka središnja banka podigle kamatne stope

ECB i američka središnja banka podigle su kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, a očekuje se da će nastaviti zaoštravati monetarnu politiku i u idućoj godini.

Njemački izvoznici nisu u posljednjim mjesecima uspjeli realizirati sve narudžbe zbog problema u opskrbi, rekao je Jandura. Zato su knjige narudžbi još uvijek pune, a očekivano ublažavanje uskih grla u nabavi trebalo bi ih poštedjeti 'praznog hoda' u poslovanju.

Njemački je izvoz u ovoj godini vjerojatno zabilježio dvoznamenkastu stopu rasta, uglavnom zahvaljujući višim cijenama, dok je obujam izvoza uvećan po "niskoj jednoznamenkastoj stopi", rekao je Jandura.

U prošloj je godini izvoz porastao za 14 posto, a uvoz za 17 posto, pa je njemački višak u robnoj razmjeni sa svijetom smanjen petu godinu zaredom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.