Njemački političar: Greti Thunberg treba zabraniti ulazak u zemlju, ona mrzi Izrael

Foto: EPA

Njemačka bi trebala razmotriti mogućnost zabrane ulaska u zemlju klimatskoj aktivistici Greti Thunberg zbog njezinog sudjelovanja u propalestinskim prosvjedima, izjavio je Alexander Throm, glasnogovornik za unutarnju politiku Kršćansko-demokratske unije (CDU), najveće oporbene stranke u zemlji.

Throm je rekao da bi bilo "ne samo primjereno, već i nužno da savezni ministar unutarnjih poslova izda zabranu ulaska ovoj antisemitkinji u budućnosti". O klimatskoj aktivistici izjavio je: "Svakome tko uđe u Njemačku s ciljem poticanja mržnje prema Izraelu i klevetanja naše policije, nema mjesta u našoj zemlji", prenosi Euronews.

Greta Thunberg optužila Njemačku za "ušutkivanje aktivista"

Thunberg je, prema riječima organizatora, prihvatila poziv da prisustvuje propalestinskom protestnom kampu na Sveučilištu u Dortmundu. Međutim, događaj je ubrzo otkazan jer je policija procijenila da bi njezino prisustvo privuklo više ljudi nego što je prvotno prijavljeno.

Na otkazivanje događaja Thunberg je reagirala objavom na Instagramu, u kojem je optužila Njemačku za "ušutkavanje aktivista". Rekla je da Njemačka prijeti aktivistima "kada govore protiv genocida i okupacije u Palestini", pritom noseći tradicionalnu palestinsku kefiju.

Prosvjedovala za borbu protiv klimatskih promjena, sada i za Palestinu

Thunberg je posljednji put viđena u Berlinu na prosvjedu povodom obljetnice Hamasovih napada na Izrael 7. listopada i početka rata u Gazi. Četiri prosvjednika su privedena nakon što su zapalili pirotehnička sredstva i automobilske gume.

Šveđanka je također kritizirala ponašanje njemačke policije tijekom prosvjeda, napisavši na društvenim mrežama da "nema riječi" kojima bi opisala kako su policajci postupali prema "mirnim prosvjednicima".

Thunberg je već imala nekoliko sukoba s vlastima zbog svog sudjelovanja u propalestinskim prosvjedima, uključujući incident u Stockholmu početkom rujna, kada ju je policija uhitila. Prošlog tjedna belgijska policija privela ju je nakon što je sudjelovala u prosvjedima u kojima se pozivalo na ukidanje subvencija Europske unije za fosilna goriva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.