Njemačkoj nedostaje kvalificiranih radnika. Planira ih pronaći u Indiji

Ilustracija: EPA

Njemačka planira zaposliti veći broj kvalificiranih radnika iz Indije kako bi popunila prazna radna mjesta, rekao je njemački ministar rada Hubertus Heil na marginama utakmice u kriketu s Indijcima u Berlinu. Dolazak Indijaca u Njemačku bit će olakšan s više od 30 mjera kojima će se smanjiti birokratske prepreke za izdavanje viza.

Heilova strategija pokazuje da manjak kvalificiranih radnika koči rast i napredak u Njemačkoj te da će se posljedice starenja stanovništva pogoršati bez imigracije. "U Indiji, situacija je suprotna. Ondje su visoko obrazovane dobne skupine iz godina s visokim natalitetom suočene s tržištem rada s tek ograničenim kapacitetima da ih apsorbira", navodi se u strategiji. 

"Indiju vidimo kao osobito važnog partnera"

"U Indiji, milijun novih ljudi dolazi na tržište rada svaki mjesec", rekao je njemački ministar. Dodao je da indijska vlada promiče migraciju. 

"Iz tog razloga, Njemačka u Indiji vidi osobito važnog partnera kad je riječ o useljavanju kvalificiranih radnika", naveo je. Naglasio je da će Njemačka digitalizirati izdavanje viza za Indiju do kraja godine, a za ostale zemlje naknadno.

"Njemački jezik jače će se promovirati, a Indijce koji su već u Njemačkoj treba bolje integrirati, na primjer pružanjem pomoći u pronalasku posla", poručio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.