Njemačku bi novi Trumpov mandat mogao koštati do 180 milijardi eura

Foto: EPA

Ako bivši američki predsjednik Donald Trump bude ponovno izabran za predsjednika u studenom ove godine, njegov četverogodišnji mandat bi zbog "trgovinskog rata" mogao Njemačku koštati do 180 milijardi eura, navodi se u izvješću Njemačkog ekonomskog instituta (IW), prenosi Anadolu.

Trumpovo obećanje da će povećati carine kako bi smanjio američki trgovinski deficit moglo bi izazvati značajne poremećaje u globalnoj trgovini.

Bruxelles bi uveo protumjere

U izvješću IW-a navodi se da je Europska unija izradila kontra strategiju protiv takve prijetnje, navodeći da bi, ako potencijalna Trumpova administracija poveća uvozne carine na 10 posto za EU i 60 posto za Kinu, Bruxelles kao protumjeru uveo ekvivalentna povećanja.

Institut je proveo simulaciju kako bi procijenio potencijalnu štetu u njemačkom gospodarstvu u slučaju da se to dogodi i otkrio da bi BDP zemlje izgubio više od 137.1 milijardu dolara u četiri godine.

Druga simulacija je pokazala da bi, ako bi potencijalna Trumpova administracija i EU podignuli uvozne carine na 20 posto, njemački BDP pao za 1.5 posto, uz gubitak od 194.2 milijarde dolara tijekom četiri godine.

U izvješću se također navodi da bi američko gospodarstvo pretrpjelo gubitak od oko 1.3 do 1.5 posto BDP-a u 2025. godini, pri čemu bi se negativni učinci najviše osjetili u prve dvije godine, dok bi se u sljedeće dvije postupno smanjivali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.