Nobela za fiziku dobila dvojica znanstvenika. "Napravili su revoluciju u znanosti"

Foto: EPA

Znanstvenici John Hopfield i Geoffrey Hinton osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku 2024. za otkrića i izume koji omogućuju strojno učenje unutar umjetnih neuronskih mreža, objavilo je tijelo koje dodjeljuje nagradu.

"Dvojica ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku koristili su se alatima iz fizike za razvoj metoda koje su temelj današnjega moćnog strojnog učenja", navodi se u priopćenju.

"Strojno učenje utemeljeno na umjetnim neuronskim mrežama trenutačno predstavlja revoluciju u znanosti, inženjerstvu, kao i u svakodnevnom životu", dodaje se. 

Drugi Nobel ovog tjedna

Prošlogodišnja Nobelova nagradu za fiziku dodijeljena je Pierreu Agostiniju, Ferencu Krauszu i Anne L’Huillier "za eksperimentalne metode koje generiraju atosekundne impulse svjetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji".

Fizika je drugi Nobel dodijeljen ovaj tjedan, nakon što su američki znanstvenici Victor Ambros i Gary Ruvkun osvojili nagradu za medicinu za svoje otkriće mikroRNA molekule i njezine ključne uloge u shvaćanju kako rastu i žive višestanični organizmi.

Nobelova nagrada općenito se smatra najprestižnijom nagradom za fizičare u svijetu. Nagrađeni dobivaju i novčani iznos od 11 milijuna švedskih kruna ili oko 1.1 milijun dolara, koji se dijeli među dobitnicima ako ih je više. Nagradu za fiziku dodjeljuje Kraljevska švedska akademija znanosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.