Norveški div se povlači iz Hrvatske. Još prošlog mjeseca najavljivali velike projekte

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Iako je prije samo mjesec dana norveška državna energetska kompanija Statkraft najavila da ima velike ambicije u Hrvatskoj u obnovljivim izvorima energije, pa su otvorili u Zagrebu i novi ured, jučer je stigla vijest da se povlače s hrvatskog tržišta te da će se usmjeriti prema ulaganjima u Norveškoj, drugim dijelovima Europe i Južnoj Americi.

Prodat će svoje poslovanje na području kopnenih vjetroelektrana, solarnih elektrana i baterijske pohrane energije u Hrvatskoj (i Nizozemskoj), a sve to objašnjavaju novom strategijom kompanije, piše Forbes.

Fokus na manji broj tržišta

"Statkraft će svoja ulaganja i organizaciju usmjeriti na manji broj zemalja kako bi se fokusirao na povećanje obima poslovanja u njima te ojačao konkurentnost i stvaranje vrijednosti", stoji u njihovu službenom priopćenju.

Arnaud Bellanger, direktor Statkrafta Hrvatska, izjavio je: "Kratkoročno gledano, nastavit ćemo razvijati projekte koje trenutačno imamo u portfelju – dok istovremeno istražujemo sve mogućnosti vezane uz naše poslovanje". Drugim riječima, dok ne pronađu kupca za svoj portfelj projekata.

Statkraft ima više od 750 megavata solarnih elektrana u planu razvoja u Hrvatskoj, objavili su prije mjesec dana, koji su trenutačno u različitim fazama izdavanja dozvola.

Podsjetimo, na susretu s novinarima 17. rujna, Bellanger je poručio da aktivno razvijaju robustan niz projekata solarnih i vjetroelektrana u Hrvatskoj, kao i sustava za pohranu energije, te napomenuo da su kapaciteti Statkrafta za razvoj projekata i ambicije u Hrvatskoj dodatno ojačani akvizicijom Neoenovih hrvatskih operacija i projekata nekoliko mjeseci ranije. Poručio je također da sve to "u konačnici obećava kontinuirani razvoj naših kapaciteta u zemlji u narednim godinama."

U Hrvatskoj su od 2021.

Statkraft je u Hrvatskoj inače prisutan od 2021. godine s timom developera sa sjedištem u Zagrebu, a trenutačno tu ima osam zaposlenih, objavili su.

U izjavi za Forbes Simen Bræin, viši potpredsjednik europske regije 3 u Statkraftu, kaže: "Unatoč poboljšanoj tržišnoj poziciji u Hrvatskoj, koja je postignuta i preuzimanjem Neoena ranije ove godine te profitabilnim prilikama koje su se stvorile, Statkraft će morati fokusirati svoju strategiju i smanjiti broj zemalja u svojem europskom portfelju. Stoga ćemo u narednom periodu tražiti nove vlasnike za poslovanje u Hrvatskoj."

S vremenom će također prodati, stoji u priopćenju, svoje operacije na području hidroenergije i solarne energije u Indiji, "omogućavajući tvrtki da se usredotoči na tržišta visokog potencijala u nordijskim zemljama, drugdje u Europi i Južnoj Americi te da tako ispuni svoje ambiciozne ciljeve rasta".

Kako prenosi norveški Montel News, izvršna direktorica Statkrafta Brigitte Vartdal, koja je kormilo te državne kompanije preuzela u travnju ove godine, najavila je u srijedu da se sada fokusiraju na manji broj tržišta.  

U skandinavskoj regiji planiraju investicije u razvoj kopnenih vjetroelektrana te će značajno povećati kapacitete u pet velikih projekata u norveškim hidroelektranama. Namjeravaju razviti 6-8 gigavata offshore vjetroelektrana u sjevernoj Europi s partnerima do 2040. godine i donijeti odluke o ulaganjima za 1-2 gigavata zelenog vodika do 2035. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.