Norvežani tragaju za naftom i plinom na Arktiku, žele povećati proizvodnju

Ilustracija: EPA

NORVEŠKA je danas objavila da će energetskim tvrtkama ponuditi rekordan broj lokacija za traganje za naftom i plinom na Arktiku kako bi povećala proizvodnju ugljikovodika. Najveći opskrbljivač Europe plinom i velik izvoznik sirove nafte sprema se energetskim kompanijama ponuditi 78 blokova u Barentsovom moru, najviše otkako su počeli organizirati aukcije u 2003. godini.

Oslo također planira ponuditi 14 novih blokova u Norveškom moru, isto u arktičkom pojasu. Vlada će tako ove godine na eksploataciju ponuditi 92 nova bloka, u usporedbi sa samo 28 u 2022. "Omogućiti nova otkrića na sjeveru važno je za Europu, zemlju i regiju", rekao je norveški ministar nafte i energetike Terje Aasland.

Greenpeace se protivi jačanju proizvodnje nafte i plina

Prema službenim norveškim procjenama, trenutno je u Barentsovom moru otkrivena tek trećina nalazišta nafte i plina. Oslo tako planira pojačati proizvodnju nafte i plina kako bi Europi nadoknadilo izgubljene ruske energente, ali cijenu bi mogao platiti okoliš.

Vode u blizini arktičkog ledenog pokrivača važna su hranilišta za brojne vrste, od sićušnih zooplanktona do bijelih medvjeda i kitova. Aktivistička ekološka organizacija Greenpeace upozorila je da je većina ponuđenih blokova "daleko na sjeveru" Barentsovog mora, a neki su i na područjima gdje se ledeni pokrivač zadržava tijekom cijele godine.

"Klimatska kriza traži potpuno suprotan odgovor"

"Vlada je kreator politike koja je neprijatelj prirode i klime", stoji u priopćenju Greenpeace Norwaya. Arktički ledeni pokrivač zimi se širi, a ljeti smanjuje. U proteklim godinama smanjio se zbog klimatskih promjena, rekli su znanstvenici.

"Vlada i dalje misli da bi Norveška trebala biti u svjetskom vrhu po izvozu fosilnih goriva i zagađenja u ostatak svijeta. Klimatska kriza traži potpuno suprotan odgovor", napisao je na Twitteru zastupnik manjinske stranke Socijalističke ljevice Lars Haltbrekken.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.