Nova akcija europskih tužitelja, 4 uhićena. Glavni sumnjivac je iz državne agencije

Foto: Pixsell/Ivica Galovic

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu policajci PU krapinsko-zagorske uhitili su danas četiri osobe zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti te subvencijske prevare, objavio je danas EPPO.

"Prvoosumnjičeni je u vrijeme navodnih prevarnih radnji bio zaposlenik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju", stoji u priopćenju.

Koristio login i lozinku drugog zaposlenika

Navodno je koristio korisničko ime i lozinku drugog zaposlenika Agencije te je bez pravne osnove u odgovarajući sustav unosio lažne podatke.

Time je unosio preuveličanu površinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u svom vlasništvu i vlasništvu druge trojice osumnjičenika, čime je prikazivao veću poljoprivrednu površinu prihvatljivu za dobivanje subvencija iz Europskog jamstvenog poljoprivrednog fonda, priopćili su europski tužitelji.

Dobili više nego što su imali pravo

Prema do sada prikupljenim dokazima, sva četvorica osumnjičenika su tijekom 2020., 2021. i 2022. godine podnosili zahtjeve za novčanu potporu, lažno prikazujući da obavljaju poljoprivrednu djelatnost na većim površinama od onih koje stvarno posjeduju. Zatražili su i dobili ukupno 77.000 eura iz Europskog jamstvenog poljoprivrednog fonda, što je iznos veći od onoga na koji su imali pravo, objavio je EPPO.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.