Nova anketa: Francuska krajnja desnica vjerojatno neće osvojiti apsolutnu većinu

Foto: EPA

Francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) neće osvojiti apsolutnu većinu u drugome krugu parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedjelju, pokazali su danas rezultati istraživanja javnog mnijenja.

Drugo je to istraživanje u dva dana koje ukazuje na to da RN Marine Le Pen osvaja više mjesta od bilo koje druge stranke, ali i da neće doseći prag od 289 mandata potreban za apsolutnu većinu u parlamentu.

Ujedinjena fronta protiv desnice

Anketa ukazuje na učinkovitost ujedinjene fronte protiv krajnje desnice, pošto je više od 200 kandidata iz cijeloga političkog spektra odlučilo ne sudjelovati u drugome krugu izbora za nacionalni parlament da bi se raščistio put onim kandidatima koji su u najboljoj poziciji da poraze RN-ova kandidata u svome biračkom okrugu.

Anketa IFOP-a za LCI i Le Figaro pokazala je da RN osvaja 210 do 240 mjesta, što je manje u odnosu na prethodno procijenjenih 240 do 270.

Anketa pokazuje i da je lijevo orijentirana Nova narodna fronta na drugome mjestu sa 170 do 200 mjesta ispred centrističke grupe Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona, koja bi trebala dobiti 95 do 125 mjesta. Predviđa se da će konzervativni republikanci osvojiti 25 do 45 mjesta.

Anketa tvrtke Harris Interactive, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, predviđa 190 do 220 mjesta za RN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.