Ovo su nova pravila za turizam. "Moći će se zabraniti novi apartmani"

Foto: Zvonimir Barisin/PIXELL

Ministarstvo turizma i sporta započelo je proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću Nacrta prijedloga pravilnika o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta, Nacrta prijedloga pravilnika o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom te Nacrta prijedloga pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma.

U prijevodu, ovo znači novi okvir pravila za turizam, prije svega za iznajmljivanje apartmana i druge smještajne, ali i ugostiteljske kapacitete. Naravno, nakon što tri pravilnika prođu javno savjetovanje i budu usvojeni.

"Ovim novim pravilnicima, koji su propisani Zakonom o turizmu, svaki grad ili općina moći će definirati i vrlo jasno profilirati svoju destinaciju. Primjerice, moći će odlučiti žele li biti destinacija četiri ili pet zvjezdica ili ipak nešto drugo, upravljati strukturom i brojem smještajnih kapaciteta", rekao je ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Lokalne vlasti moći će ograničiti broj apartmana, lokala... I u jednoj ulici i u cijeloj destinaciji

Posebno je istaknuo mogućnost da lokalne sredine ograniče iznajmljivanje apartmana, i u određenoj ulici i u cijelom mjestu ili gradu. 

"Ono što je jako bitno je da će istodobno, ako smatraju da je potrebno, moći i ograničiti izdavanje rješenja za pojedinu vrstu smještajnih odnosno ugostiteljskih objekata, ukoliko izračun prihvatnih kapaciteta pokaže da je to potrebno. To će moći napraviti čak i mikrolokacijski, odnosno na razini cijele jedinice lokalne samouprave, ili u jednom dijelu destinacije, ulici", pojasnio je Glavina. 

"Nova era turizma"

Time, dodao je, destinacije dobivaju dodatne alate kojima moraju preuzeti svoju zadaću i definirati na koji način će koristiti prostor i kako će usmjeriti svoj daljnji razvoj.

"Brojne destinacije vape za ovim alatima i vjerujem kako će ih znati iskoristiti na pravi način, jer važno je da svi u lancu prihvate dio odgovornosti u procesu reorganizacije i upravljanju turizmom koji je usmjeren k održivosti. Pred nama je nova era hrvatskog turizma, era u kojoj fokus više nije na rastu nego na upravljanju s ciljem pronalaženja idealnog balansa između turizma i kvalitete života naših sugrađana“, poručio je ministar.

O čemu se zapravo radi

Pravilnici su ono što je formalno potrebno da bi lokalne sredine mogle upravljati turizmom na svojoj razini, pri čemu se posebno ističe mogućnost ograničavanja smještajnih kapaciteta, o čemu se već neko vrijeme govori. Preduvjet za to je ispunjavanje uvjeta iz pravilnika, a radi se suštinski o analizama koje imaju za cilj opravdati poteze u turizmu koje u određenoj destinaciji žele povući. 

Spomenute analize naravno treba izraditi, a to bi moglo ozbiljno koštati turističke zajednice. Neke već neformalno najavljuju da će za to morati koristiti usluge konzultanata jer nemaju kapaciteta provesti ih same.

Plan koji se za određenu turističku destinaciju radi za razdoblje od četiri godine onda treba potvrditi predstavničko tijelo lokalne jedinice, odnosno gradsko vijeće ili županijska skupština, a mora sadržavati razvojne smjernice koje obuhvaćaju mjere i aktivnosti, prijedlog smjernica i i preporuka za unapređenje destinacije te popis projekata.

Određivat će se "prihvatni kapacitet destinacije"

Prvi, a možemo reći i temeljni pravilnik je onaj kojim se izračunava kapacitet destinacije. Nacrtom prijedloga pravilnika o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta definira se prihvatni kapacitet destinacije kao broj turista koji mogu posjetiti turističku destinaciju u isto vrijeme, ne uzrokujući pritom neprihvatljive poremećaje fizičke, gospodarske i sociokulturne okoline te smanjenje u zadovoljstvu posjetitelja.

Izračun prihvatnog kapaciteta izrađuju turističke zajednice koje su djelomično ili u cijelosti osnovane na području jedinice lokalne samouprave koja je prema indeksu turističke razvijenosti razvrstana u kategoriju I. i II., dakle sve atraktivnije destinacije. 

Razina dostignutog prihvatnog kapaciteta pokazuje razliku između stanja i postavljenih standarda te intervalnu procjenu broja posjetitelja koji su prihvatljivi na promatranom području. Nakon izračuna, izrađuju se zaključci. 

Parametri koji će se uzimati u obzir za određivanje kapaciteta destinacije

Pri određivanju prihvatnog kapaciteta promatrat će se omjer broja kreveta u komercijalnom smještaju te kućama i stanovima za odmor u odnosu na 100 stanovnika te na broj stanova za stalno stanovanje, kao i na 100 m2 građevinskog područja naselja, zatim omjer prosječnog broja turista po stanovniku u vršnim danima turističke sezone (deset uzastopnih dana u kojima se ostvaruje najveći broj noćenja turista u godini).

Pratit će se, navodi se u pravilniku, i koncentracija materijalnih atrakcija i ugostiteljskih sadržaja, kakvoća voda za kupanje u razdoblju lipanj - rujan u odnosu na ostatak godine, raspoloživa površina plaže po kupaču u danima vršne turističke sezone, utjecaj turizma na izgled destinacije i na korištenje javnog prostora, razina buke i utjecaj buke na kvalitetu boravka.

U obzir će se uzimati i još neki prostorni parametri te parametri komunalne i prometne infrastrukture. Kad je riječ o potonjem, kao kriterij se u pravilniku navodi i "iritacija gužvom u prometu tijekom turističke sezone".

Plan upravljanja destinacijom

Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom propisuje izradu plana upravljanja destinacijom kao planski dokument za razvoj održive destinacije. Pravilnikom se određuje metodologija izrade plana upravljanja destinacijom, uključivanja ključnih dionika, izrade analize stanja i definiranja projekata značajnih za razvoj destinacije.

Plan upravljanja destinacijom koji izrađuje lokalna turistička zajednica razvrstana u kategoriju I. i II. indeksa turističke razvijenosti te Turistička zajednica Grada Zagreba mora biti temeljen na izračunu prihvatnog kapaciteta, temeljenog na propisanoj metodologiji.

Plan, za koji je definirano što sve treba sadržavati, određuje smjer razvoja destinacije u skladu s aktima strateškog planiranja, prostornim planovima, planom upravljanja kulturnim dobrima i drugim važećim planovima i propisima.

Pravilnik o praćenju razvoja i održivosti turizma

Nacrtom prijedloga pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma propisuju se pokazatelji za izračun indeksa turističke razvijenosti i popis obveznih i specifičnih pokazatelja za praćenje održivosti.

Novi pravilnici u rujnu

Iz Ministarstva u priopćenju navode kako se u skladu s odredbama Zakona o turizmu jedinicama lokalne samouprave omogućuje da na temelju izrađenog plana upravljanja destinacijom, a u skladu s prostornim planovima, donose odluke o broju, vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata te objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja, kao i odluka o kapacitetima smještajnih objekata u destinaciji dok se sve odluke moraju temeljiti na izračunu prihvatnih kapaciteta.

Proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za sva tri nacrta prijedloga pravilnika bit će otvoren do 25. kolovoza 2024. godine. Očekuje se da bi novi pravilnici mogli biti usvojeni u rujnu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.