Novac nije u pitanju: Austrijski bankar Meinl platio 100 milijuna eura jamčevine

AUSTRIJU potresa skandal koji se mjesecima pripremao, a koji je eruptirao jučer navečer kada je uhićen jedan od najbogatijih Austrijanaca, Julius Meinl V., britanski biznismen austrijskog podrijetla i vlasnik Meinl Banke.

Julius Meinl V. je "pao" nakon 18-mjesečne istrage koja je pokrenuta nakon naglog pada vrijednosti dionica Meinlove tvrtke Meinl European Land koja se bavi kupoprodajom zemljišta i nekretnina.

Naime, austrijska financijska policija je mjesecima istraživala uzroke naglog pada vrijednosti dionica te je otkrila da je Meinl orkestrirao enormnim kupovanjem dionica Meinl European Landa kako bi im povećao vrijednost na burzi.

Prema nalazima tužiteljstva, Meinl je kupio dionica u vrijednosti od 1.8 milijardi eura, čime je u zabludu doveo potencijalne investitore. Ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na deset godina zatvora.

Po završetku istrage Meinl je uhićen jer je postojala opasnost da će pobjeći u Veliku Britaniju u kojoj je rođen i u kojoj je rođenjem stekao državljanstvo. Nakon što je uhićen, određen mu je pritvor u kojem je proveo čitavu noć.

12. najbogatiji Austrijanac

Nakon današnjeg inicijalnog saslušanja sud je odredio da se od optužbi može braniti sa slobode, ali uz jamčevinu od 100 milijuna eura. Austrijski mediji večeras prenose da je Meinl jamčevinu platio.

Austrijske pravosudne vlasti su se na akciju uhićenja odlučile nakon što je procurila informacija da je Meinlov privatni zrakoplov punog rezervoara s gorivom spreman na aerodromu u Beču za polijetanje.

Julius Meinl V. je nasljednik poslovnog imperija kojeg su njegovi preci izgradili na velikom poslu s prodajom kave. Posao se razvio te je stvorena Meinl Grupa u sklopu koje je osnovana i kasnije razvijena Meinl Banka. List Trend svojedobno je pisao da je Julius Meinl V., inače pripadnik austrijskog visokog sloja, 12. Austrijanac po materijalnom bogatstvu.

R.I.
Foto: wienweb.at

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.