Nove obavijesti po Zagrebu. Brzo kreće novi sustav parkinga, donosimo ključne detalje

Foto: PIxsell, Index

Po Zagrebu se ovih dana užurbano postavljaju nove oznake blokovskog parkiranja. Riječ je zapravo o naljepnicama s natpisom o kojem se bloku radi koje se postavlja na table diljem grada. Novi sustav parkiranja temeljen na blokovima uvodi se već ove subote, 26. listopada, a ključna promjena je da povlaštene (stanarske) parkirališne karte više neće vrijediti za cijele parkirališne zone, već za samo jedan blok unutar zona.

One koji parkiraju u krivom bloku tretirat će se kao da nemaju kartu

Do sada su ulice bile razvrstane po zonama - prva, druga, treća, četvrta i peta, a novost je da se na razini zona definiraju blokovi, njih ukupno 23, koji podrazumijevaju manji prostorni obuhvat u zonama za one s povlaštenim parkirnim kartama. Ima i nekih promjena sa samim zonama, a njih, kao i nove blokove, možete vidjeti na karti. 

Građani će kupovati povlaštene parkirališne karte (PPK) za blok unutar postojećih zona, a cijena tih karata ostaje ista. Cijena PPK za prvu zonu iznosi 13.30 eura mjesečno, za drugu 5.30 eura, a za treću 3.30 eura.  

Tvrtke će također imati pravo na povlaštenu parkirnu kartu u bloku u kojem su smještene. 

Treba napomenuti da se novo blokovsko parkiranje odnosi samo na povlaštene karte. Kad je riječ o satnom parkiranju, ništa se bitno ne mijenja. I dalje se satne karte kupuju po zonama, a ne po blokovima. 

Kazne za vozače koji će se parkirati u bloku za koji nemaju povlaštenu parkirališnu kartu bit će iste kao i za svakog drugog korisnika parkinga koji nema valjanu parkirališnu kartu, odnosno izdat će im se dnevna parkirališna karta koja vrijedi za pojedinu zonu.

Sustav automatski svrstava u blokove, građani ne trebaju ništa raditi osim parkirati u ispravni blok

Iz Zagrebparkinga su napomenuli da su konfigurirali informacijski sustav koji im pomaže u obavljanju kontrole i naplate parkiranja, pa već sada znaju tko pripada u koju zonu i u koji blok. Sustav će prilikom online kupnje nove povlaštene parkirne karte automatski, prema prijavljenoj adresi boravišta ili prebivališta, prepoznavati pripadajući blok.

Aktualne (važeće) parkirne karte bit će pridružene odgovarajućem bloku.

"Za korisnike povlaštenih parkirališnih karata koji već imaju kupljenu PPK, od 26. listopada 2024. godine postojeća PPK automatski postaje PPK koja vrijedi na razini bloka prema mjestu prebivališta odnosno boravišta. Korisnici važećih povlaštenih uvjeta parkiranja bit će i direktno obaviješteni o blokovskim promjenama, na više načina (putem SMS poruke, elektroničke pošte, ePK portala i mobilne aplikacije ZgPark), a kod automatske promjene važenja PPK, bitno je da korisnici provjere u koji blok, sukladno blokovskoj podjeli i njihovoj adresi prebivališta/boravišta, pripadaju", kažu iz Zagrebparkinga. 

Građani, dakle, ne trebaju ništa činiti osim parkirati u blok kojem pripadaju po adresi. 

>> Ovo su novi parking-blokovi u Zagrebu, provjerite u kojem ste vi

Treba napomenuti i da će nakon 26. listopada, kako su najavili iz Zagrebparkinga, građani ponovo moći parkirnu kartu kupiti za razdoblje dulje od mjesec dana, najdulje za godinu dana. Jednom godišnje će, kao i dosad, trebati autorizirati povlaštenu kartu. 

Što se još mijenja, što s onima kojima se promijenila zona, onima koji žive na rubu bloka, što s onima koji imaju više automobila...

Važna promjena je i da oni s povlaštenim parkirnim kartama za prvu zonu više neće moći parkirati u ostalim zonama kao dosad. 

Oni koji su kupili povlaštenu parkirališnu kartu po cijeni za žutu zonu, a sada su prešli u crvenu, odnosno u prvu zonu, neće morati nadoplaćivati razliku sve dok im ne istekne valjanost povlaštene parkirališne karte.  

Korisnicima će pri kupnji povlaštene parkirališne karte biti omogućen odabir kupnje karte za blok kojemu pripadaju po prijavljenoj adresi, ali će biti ostavljena opcija i za kupnju za susjedni blok ako je u istoj zoni ili u nižoj zoni naplate. Time će oni koji žive na rubu bloka moći odabrati koji blok žele, ali po načelu "ili-ili", odnosno moći će kupiti kartu samo za jedan od ta dva bloka.  

Oni koji imaju više vozila, moći će kupiti povlaštenu parkirališnu kartu za svako od tih vozila, kao i dosad. Mogu i odabrati da im jedno vozilo ima povlaštenu parkirališnu kartu u jednom bloku, a drugo u susjednom, ako su u istoj ili nižoj zoni.

Oni koji više ne žele koristiti povlaštenu kartu, podnijet će zahtjev te će im se vratiti iznos sukladan neiskorištenom razdoblju njezine valjanosti.  

Promjene u zonama

U prvoj zoni na Tuškancu u naplatu ulazi i Zamenhofova ulica. 

U Novom Zagrebu će se u sklopu druge zone naplata uvesti u dvije ulice u Sigetu - Aleju pomoraca te Brodograditeljsku aleju (blok 15).

U Dubravi u naplatu ulazi okretište Dubrava (Avenija Gojka Šuška) koje postaje zona IV.I. (nije dio blokova), dok se u Vrapču ukida naplata na Vrapčanskoj aleji. 

Promjena na Savici

Do promjene će s novim sustavom parkiranja doći i na Savici. Naime, s uvođenjem novog blokovskog sustava promijenit će se status velikog parkirališta kod tržnice Savica, kako saznaje Index. 

Do sada je to parkiralište spadalo u zonu IV.2, a sada će to biti II. zona (blok 10). To je nešto što su tražili i stanovnici Savice jer u kvartu kronično nedostaje parkirnih mjesta za stanare. 

Obavijesti na Gornjem gradu

Spomenimo i da su se istovremeno s postavljanjem blokovskih oznaka na table na Gornjem gradu pojavile obavijesti u kojima se vozače upozorava da se nalaze u zoni namijenjenoj jedino stanarima te ih se upućuje da parkiraju u javnim garažama. "Nalazite se u I.1 zoni! Naplata od 0-24h, dnevna karta 19.90 eur. Javna garaže u blizini: garaža Tuškanac i garaža hotela Academia", stoji među ostalim u obavijesti. 

No, to nije novost, nego svojevrstan podsjetnik jer u zoni I.1 ni dosad nije bilo moguće satno parkiranje te se također za one koji nemaju povlaštene parkirne karte naplaćivala dnevna karta u iznosu od 19.90 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.