Nove svađe na istoku Europe: Ukrajina iz države izbacuje ruskog diplomata

UKRAJINA je odlučila izbaciti iz države ruskog diplomata koji je bio uključen u razgovore o prisutnosti ruske flote u ukrajinskom dijelu Crnog mora.

Kako navode neki ruski mediji, Odbor za vanjske poslove ukrajinskog parlamenta poslao je veleposlanstvu Rusije u toj zemlji obavijest o izbacivanju savjetnika veleposlanstva Vladimira Lysenka.

Rusi Ukrajincima za korištenje baza plaćaju 98 milijuna dolara godišnje

Ruska crnomorska flota koristi mnoge vojne objekte na ukrajinskom teritoriju, uključujući i glavnu bazu Sevastopol, i to po sporazumu koji je između dvije zemlje postignut 1997. godine. Po tome sporazumu Rusi baze mogu koristiti do 2017. godine te se sada vodi diplomatski rat između dvije zemlje o nastavku korištenja tih baza.

Dok ruska strana inzistira na pregovorima o tome pitanju, Ukrajinci za nastavak suradnje ne žele niti čuti. Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko rekao je prošlog ljeta kako njegova zemlja neće produžiti taj sporazum o korištenju baze u Sevastopolu te je poručio Rusima da se počnu pripremati za povlačenje. U Ukrajini smatraju kako 98 milijuna dolara, koliko Rusija njima plaća za korištenje baze, nije dovoljno visoka cijena za nastavak suradnje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.